Perikoncepcionális konzultációk

Amikor egy pár gyermeket szeretne, nem csupán utódlásra vágyik, hanem egy egészséges gyermeket akar, aki majd egyszer maga is boldog és egészséges felnőtt – és szülő - lesz.

Mindehhez elengedhetetlen, hogy az új élet fogantatása pillanatától a számára lehető legideálisabb, legegészségesebb környezetben fejlődhessen. Éppen ezért nem mindegy, hogy édesanyja milyen egészségi állapotban van, terhessége során milyen körülményeknek teszi ki önmagát és magzatát.

Perikoncepcionális gondozás programunk célja, hogy felmérjük a leendő édesanyák és édesapák egészségi állapotát (mind fizikális, mind lelki értelemben), genetikai örökségét és életkörülményeit, szükség esetén pedig tanácsokat adjunk ahhoz, hogy gyermekük megfoganását a lehető legfittebb, legegészségesebb állapotban várhassák. Hisszük, hogy a megfelelő wellness elősegíti magát a fogantatás folyamatát, és biztosan állítjuk, hogy a magzat egészséges fejlődéséhez is nélkülözhetetlen. Nem utolsósorban pedig már a gyermek tényleges érkezése előtt felelősség alakul ki a szülők és gyermekük között, ami a későbbi felelősség- és szeretetteljes nevelés alapjául szolgálhat.

Az állapotfelmérés nem kötelező, de minden páciensünknek jó szívvel ajánljuk. A felmérés igen részletes, de minden kérdés a leendő Szülők és Gyermekük egészségét szolgálja. A kérdésekre jó válasz nincsen – és XXI. századi rohanó világunkban „ideális egészségi állapotú” szülő sincsen. Az őszinte válaszok azonban segítenek feltárni az esetlegesen a fogamzás elmaradásáért felelős okokat, és rámutatnak azokra a területekre (táplálkozás, környezeti ártalmak, pszichés állapot, stb.), ahol a szülők még sokat tehetnek saját és később gyermekük egészségéért.

Amennyiben szükséges, és a kérdőívet kitöltő személy/pár erre igényt tart, megfelelő szakemberhez irányítjuk, hogy ő saját területén jártas szakemberként hasznos tanácsokkal lássa el a leendő szülőket.

A prekocepcionális gondozás programba jelentkező pácienseknél a konzultációkat az alábbi rend szerint végezzük:

  • Első konzultáció: a prekoncepcionális gondozásról általában, a kérdőív kitöltése
  • Második konzultáció: az eredmények ismertetése a pácienssel/a párral, szükség esetén bejelentkezés tanácsadásra vagy szakorvoshoz
  • Harmadik konzultáció: személyre szabott tanácsadás a megfelelő szakember segítségével
  • Negyedik konzultáció: néhány hét/hónap elteltével a program sikerességének értékelése, ismételt állapotfelmérés

 


ivarsejtbankbanner