Kockázatok, szövődmények

A petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS)
 

Minden, IVF-kezelésben, ovuláció-indukcióban, ill. petefészek-stimulációban résztvevő nőnek tudnia kell, hogy az említett gyógyszeres kezeléseknek vannak kockázatai. Az egyik legfontosabb ezek közül az ún. OHSS (ovarian hyperstiumlation syndrome, petefészek hiperstimulációs szindróma). A stimuláció néha a petefészkek túlzott aktivációját eredményezi, ilyenkor beszélünk OHSS-ről, melynek enyhe, közepes mértékű és súlyos formáját különböztetjük meg.
 

Az OHSS előfordulási gyakorisága

Annak ellenére, hogy a kezelés mindig szigorú és többszöri ellenőrzés mellett történik, a nők kb. 3-5%-ánál kialakulhat az OHSS.
A tünetek először általában a hCG-injekció beadását követő 3-5. napon jelentkeznek, további hCG-injekciók pedig csak fokozzák őket. Néha a tünetek "késlekednek", és csak az embrió-beültetést követő kb. 7. napon jelennek meg.
 

Enyhe OHSS

 
Az OHSS-sel diagnosztizált nők többsége a szindróma legenyhébb formájában érintett. Ennek előfordulása viszonylag gyakori a stimulációt követően. A páciens alhasi panaszokról számol be, gyakran érzi hasát puffadtnak, émelyeg, és fel is szedhet néhány kilót. Egy-két héten belül a panaszok maguktól elmúlnak.
A nők egy kisebb hányadánál az alhasi panaszok kellemetlenebbek lehetnek. Az enyhe OHSS-ben érintett nők kb. egyötöde csak 2-4 hét alatt nyeri vissza megszokott jó közérzetét. Ha közben a nő sikeresen teherbe esik, a gyógyulás még tovább várat magára, akár 10 hétig is eltarthat. Ugyanakkor a gyermek miatt nem kell aggódni, minden bizonnyal sima, komplikációmentes terhesség következik.

Súlyos OHSS

 
Nagyon ritkán, a stimulációban részesülő nők 1-2%-ánál a tünetek súlyosbodhatnak, és kórházi kezelésre van szükség. Az émelygés fokozódik, a páciens hányhat, erős alhasi fájdalmakat és hasmenést, esetleg kiszáradást tapasztal. A has- és mellüregben folyadék gyülemlik fel, ezért a has megduzzad és nehézlégzés léphet fel. A vizelet mennyisége csökken. A fenti állapot folyamatos orvosi felügyeletet igényel, ezért kell kórházba vonulni. 4-6 hét alatt a tünetek elmúlnak, és a páciens teljesen felépül.

 

Az OHSS kezelése

 
A legtöbb, enyhe hiperstimulációval szembesülő nő esetében elegendő, ha napi 2-3 liter folyadékot, lehetőleg elektrolitos oldatot megiszik, a fájdalmakra pedig enyhe fájdalomcsillapítókat vesz be. A tünetek legtöbbször hamar elmúlnak.
A súlyos OHSS esetében szükség van a kórházi ápolásra. Közben stabilizálják folyadék- és elektrolit-háztartását, csökkentik a fájdalmat, véralvadás-gátlókat adnak, hogy csökkentsék a vérrögképződés esélyét, és nagyon súlyos esetben az időközben megfogant terhesség megszüntetése mellett döntenek. A legsúlyosabb esetekben véralvadási zavarok, a vesék és a máj károsodása, ill. a petevezető megcsavarodása léphet fel.

 

A nők rizikócsoportja

  • policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedők
  • fiatalabb (35 év alatti) nők
  • azok a nők, akiknél a stimuláció közben magas ösztrogénszintet regisztráltak, számos tüszőjük fejlődött, és sok petesejtet sikerült leszívni
  • GnRH agonistákkal stimulált nők
  • azok, akiknél a luteális fázis támogatására hCG-injekciót (Ovidrel, Pregnyl) írtak fel
  • vékony testalkatú hölgyek
  • akiknél korábbi IVF-kezelések során már előfordult OHSS

 

Megelőzési stratégiák

 
Ha Önnél fennáll az OHSS veszélye, orvosa a stimuláció idejére a következőket javasolja annak érdekében, hogy elkerüljék vagy enyhítsék az OHSS tüneteit:

  • Coasting: a petesejtleszívás tervezett napja előtt néhány nappal hagyja abba az injekciók beadását. Ezáltal csökken az ösztradiol szintje a vérben, és a petesejt-leszívás idejére már elfogadható értékre esik vissza.
  • Megtörténhet a petesejt-leszívás a szokásos módon, majd a fejlődésnek induló embriókat (vagy még a petesejteket) lefagyasztják. Erre azért van szükség, mert a további injekciók, vagy az embrió-beültetés után az embrió(k) sikeres megtapadása és a terhesség kialakulása tovább ronthatja az OHSS-t. Tehát időt hagynak a petefészkeknek, hogy lecsillapodjanak és helyreálljon a normális állapot, ezt követően pedig a páciens visszatérhet, és felengedik, majd beültetik a korábban lefagyasztott embriót/embriókat. A fagyasztott ciklusban nincs szükség a petefészkek újbóli stimulálására.
  • Leállítják a kezelési a ciklust.

Fontos, hogy Ön soha ne döntsön az alábbi lépésekről egyedül, a döntést bízza orvosára, aki az Ön állapotának és kórtörténetének legmegfelelőbb megoldást fogja javasolni.


ivarsejtbankbanner