Az endoszkópiáról általában

Egynapos endoszkópos sebészet:

A modern sebészet, a fejlett anaestheziologia, az orvostechnika fejlődése új ágazatot hozott létre a betegellátásban, a nappali kórházat. Ez az ambuláns betegellátás és a hagyományos kórházi ellátás között helyezkedik el. A sebészi eljárások nagyfokú forradalmi fejlődését a laserek és az ezekhez csatlakoztatható, vagy tőlük függetlenendoszkópok tették lehetővé.

A "minimál invazív sebészet" révén teljesen új szemlélet, új módszertan jött létre, mely az operatív orvosi szakmák szinte mindegyikében rendkívül széles körben alkalmazható. Így van ez az általános és plasztikai sebészet, urológia és nőgyógyászat szakterületeiben, mind a diagnosztika, mind a gyógyító beavatkozás tekintetében.

A laser és az endoszkóp együtt lehetővé teszi a "one day surgery" keretében például az epekő vagy vesekő eltávolítást, az aranyér, a kisméretű végbélpolip, a méh, a petefészek, a petevezető, a kismedencei egyéb területeinek a műtéteit. Az egynapos sebészet azt jelenti, hogy a beteg, még az altatásban végzett műtétek után is, a műtétet követő 24 órán belül, többnyire pár órás megfigyelés után, a saját lábán, kísérővel hagyja el a klinikát, és a végső gyógyulás, lábadozás otthonában történik.

Ez többek közt azért vált lehetővé, mert a korszerű műtéti eljárások és eszközök használata eredményeképp, a beteg a műtét közben kisebb megterhelésnek van kitéve. Így lehetővé válik az eddig több napos kórházi ápolási idő pár órára történő lerövidítése. Az egynapos sebészet ellátás keretében operált betegek általában már a műtétet követően 6-8 óra múlva, de mindenképpen 24 órán belül, saját lábukon hagyhatják el a klinikát és a gyógyulás további szakaszait saját otthonukban, megszokott környezetükben töltik. Az otthoni ápolás gondos megszervezése, és a klinikával tartott folyamatos telefonkapcsolat garantálja ennek az ellátási formának a biztonságát. Az egynapos sebészetnek szigorú szakmai, szociális és egyéb, törvénnyel szabályozott feltételei vannak, amelyek megbeszélésére a konzultáció során kerül sor (Pl.: jó általános fizikális állapotot feltételez, súlyos rendszerbetegség nélkül / a betegnek vállalnia kell a hazaszállítás, valamint az otthoni ápolás megszervezését.)


ivarsejtbankbanner