Az endoszkópos műtétek menete

Laparoszkópia menete:

Fontos a műtét megfelelő időzítése, általában a menstruáció utáni napokban, a ciklus első felében szoktuk tervezni a műtétet.

A minimálisan invazív módszer ellenére szükségesek elővizsgálatok a diagnosztikus, vagy operatív céllal tervezett laparoszkópos beavatkozás előtt. Ezek a vizsgálatok egy belgyógyászati szempontból egészséges személynél:

 • labor
 • vércsoport meghatározás, ellenanyag szűrés
 • mellkasi RTG vizsgálat
 • EKG
 • altatóorvosi vizsgálat (leletek birtokában egy általános fizikális vizsgálat)
 • egyéb kiegészítő vizsgálatok a páciens állapotának megfelelően

Laparoszkópos műtéteket általában ún. “egynapos ellátás” keretében el lehet végezni, ami azt jelenti, hogy a műtét napján reggel jelentkezik a beteg éhgyomorra (előző este még lehet vacsorázni, de aznap már inni sem szabad).  Ha az operáló orvos, vagy az altatóorvos korábban speciális előkészítést nem javasolt, akkor különösebb tennivaló nincsen. Fontos az ékszerek és főleg a testékszerek eltávolítása, szájban lévő piercing az altatást, köldök vagy intim piercing a műtétet akadályozhatják és szövődmény forrást jelenthetnek. Műtét megkezdése előtt a húgyhólyagot ki kell üríteni. A műtét kezdete előtt a beteget műtősfiú a műtőasztarlra fekteti a kivitelezni kívánt műtéthez optimális testhelyzetben.  Ezt követően az altatóorvos és asszisztense az alkar vénájába vezetett vékony csövön keresztül altatószereket és izomlazító szereket adnak be, a beteg elalszik, fájdalmat, kellemetlenséget egyáltalán nem érez. A megfelelő lélegeztetés biztosítására ezután tubust vezetnek be a légcsőbe. Ekkor a műtétet végző orvos és asszisztense fertőtlenítik és izolálják a műtéti területet. A műtősnő addigra előkészíti a steril műszereket, melyek az elvégzendő beavatkozáshoz szükségesek. Ez az előkészület laparoszkópos műtét esetén hosszabb folyamat, hiszen a hasüreget gázzal fel kell tölteni, hogy legyen hely a műtét elvégzéséhez, fényforrást kell alkalmazni, hiszen nem nyílt technikáról van szó, ahol közvetlenül műtő lámpa tudná megvilágítani a kérdéses régiót. Ugyanez a magyarázata annak, hogy az operatőr nem látja közvetlenül a szervet, amin a beavatkozást végzi, a képet a hasüregből videokamera továbbítja monitorra. A speciális technika azt jelenti, hogy a műszerek is speciálisak, a hagyományos sebészati eszközök nem alkalmasak laparoszkópia elvézésére. Ezért szükséges a műtő és az eszközök előkészítése jóval azelőtt, hogy a beteg a helységbe megérkezne.

Fontosabb műszerek, eszközök:

 • insufflator készülék (hasüregbe a gáz beáramoltatásáért felelős)
 • fényforrás, fénykábel, videokamera, amelyek az endoszkópos eszközhöz illeszthetők
 • monitor
 • trokár (ezen keresztül visszük a hasüregbe a laparoszkópot és a műtéti eszközöket)
 • szívó-mosó berendezés
 • coaguláló eszközök
 • daraboló eszközök
 • sebészi eszközök

Az előkészületeket követően az operatőr a köldökgyűrű alsó részén 10-15 mm-es metszést ejt, itt vezeti be a trokárt, amin keresztül a hasüreget gázzal feltölti (CO2), vagy történhet a feltöltés úgy is, hogy egy vékony speciális tűt (Veress tű) szúr be először a hasfalon keresztül és a trokárt csak akkor vezeti be, amikor a hasüreget a gáz már feltöltötte. A trokáron keresztül bevihatő a laparoszkóp, amivel a hasűri szerveket meg lehet tekinteni. Ha a műtéthez szükséges 2-3 segédtrokár is bevezethető a “bikini vonal” magasságában a bőrön ejtett kb. 1 cm-es metszéseken keresztül. Ez a művelet már láthatóvá tehető és ellenőrizhető a monitoron.

Ezután a beavatkozás az adott kórkép műtéti technikájának megfelelően folytatódik tovább.

A műtét végén az operáló team gondosan ellenőrzi, hogy nem maradt-e vérzés a preparációnak megfelelő területen, vagy nincs-e sérülés a környező szerveken. Ha ilyen nincsen, akkor az eszközöket eltávolítják, a gázt a hasból kiengedik. A pici bőrmetszéseket 1-1 öltéssel megvarrják.

Az altatóorvos felébreszti a beteget, eltávolítja a tubust a légcsövéből és stabil állapotban a műtősfiú a kórterembe szállítja. Diagnosztikus műtét esetén a beteg akár aznap hazamehet, operatív laparoszkópia után általában egy éjszakás megfigyelés indokolt. 


ivarsejtbankbanner