Lipidháztartás vizsgálata

Az orvos biológiai kutatások az elmúlt évtizedekben nyomon-követéses (prospektív) vizsgálatokban megvizsgálták, milyen laboratóriumi eltérések mutatkoznak azokban a személyekben, akiknél a későbbiekben érelmeszesedés, és ennek következtében szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki. Azokban a személyekben, akiknél ezek az elváltozások kialakulnak, a tünetek megjelenése előtt évekkel, esetleg évtizeddel emelkedett a c-reaktív protein (CRP, akut fázis fehérje), a metilmalonsav, a homocisztein, az össz koleszterin, az LDL koleszterin, a triglicerid, stb.

A koleszterin önmagában azonban nem tekinthető a felsorolt megbetegedések kialakulásáért felelős vegyületnek. A koleszterin a szervezetet felépítő alapvető vegyületek egyike, a sejtmembrán alkotója, ezen kívül a nemi hormonok szerkezetének alapja mindkét nemben (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, androsztén-dion, stb,), a mellékvese kéreg ásványi sókat és a cukoranyagcserét szabályozó hormonjainak az alapanyaga (aldoszteron, kortizol, stb.), az emésztésben fontos szerepet betöltő epesavak alkotója, a D-vitamin szerkezeti váza, stb.

A vérben keringő koleszterin tipusok az őket szállító fehérjék (apolipoproteinek) alapján különíthetők el (LDL, HDL, VLDL), de ezen túl nem elkülöníthetőek a forrás alapján (tehát a táplálékból származó, és a belsőleg képződő koleszterin teljesen egyforma). Az érelmeszesedés kialakulása szempontjából azonban a szervezet belső anyagcseréje kapcsán képződő, vagy átalakuló koleszterin a jelentős, ezért a laboratóriumi mérés előtt célszerű 72 órás zsírmentes diétát tartani.

A közelmúlt vizsgálatai rávilágítottak arra az összefüggésre, ami a az aktivált B12 vitamin, a metil-malonsav, a homo-cisztein szint, és a koleszterin szintek között van. Ha alacsonya z aktivált B12 vitamin szintje (holo-transzkobalamin, HTC), akkor ametilmalonsav, a homo-cisztein, és végső soron az össz-koleszterin szintek emelkedett értéket mutatnak.

A koleszterin, illetve a hiperlipidémia minden fajtáját az aktivált B12 szint emelésével javítani lehet abban az esetben, ha ez az anyag csökkent, vagy hiányzik a szabályozásból. Az aktivált B12 szintet (HTC) az intézményünkkel együttműködő laboratórium rutinszerűen méri. Ha a HTC alacsony, akkor jelentős mennyiségű B12 vitamin szájon át történő adagolásával 2-3 hét alatt megemelhető a szint, ennek következtében a metilmalonsav csökken, ami eredményeként a homocisztein szint is lecsökken, és végül a lipidek normalizálódnak.

Intézetünkben a lipid-háztartás következő paramétereinek vizsgálata érhető el: össz-koleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid, holo-transzkobalamin. Az esetlegesen szükséges fokozott B12 vitamin bevitel tekintetében szakértő tanácsot adunk.


ivarsejtbankbanner