Korai szellemi hanyatlás vizsgálata

A közelmúlt klinikai vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a korai szellemi hanyatlás (demencia) bizonyos eseteiben kimutatható az aktivált B12 vitamin (holo-transzkobalamin, HTC) alacsony szintje. A B12 vitamin egy vízben oldódó vegyület, mely alapvető szerepet játszik a sejten belül az örökítő anyag, a DNS szintézisében, és az idegrendszer működésében, valamint közreműködik több, a hangulatot alapjaiban befolyásoló vegyület szintézisében (ilyen például a SAMe - S-adenosyl-L-methionine). A folsavval és a B6 vitaminokkal együttesen részt vesz a homocystein szint szabályozásában. Az emelkedett homocystein fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, nő a stroke kialakulásának a veszélye, és más megbetegedések – például az osteoporosis és az Alzheimer betegség kialakulásának az esélye is növekszik. Az Európai Unió területén az elmúlt évtized közepén végzett Skandináv felmérés eredményeként megállapítást nyert, hogy az idősebb populáció (65 év feletti lakosság) több mint 10%-nál kimutatható az aktivált B12 vitamin (HTC) referencia-tartomány alatti szintje. Ugyancsak megállapították, hogy az alacsonyabb HTC szin-tet mutató személyeknél gyakoribb volt a szellemi képességek hanyatlása, illetve a vér-zsír laboratóriumi paraméterek emelkedett értéket mutattak.

A korai (szubklinikus) B12 vitamin-hiány felismerésére a HTC laboratóriumi meghatározása alkalmas. A hiány felismerése után, annak megszüntetése céljából célszerű fokozott mennyiségben per-os B12 vitamint bevinni, ez ugyanis képes kivédeni a hiány okozta tüneteket.

Amennyiben a biológiailag aktív vitamin egy meghatározott szint alatt található, meghatványozódik annak valószínűsége, hogy az illető egyén pár éven belül láthatóak lesznek a kognitív (gondolkodási) funkciók ugrásszerű romlása, beszűkülése, a korai demencia kezd kialakulni. A szájon át bevitt B12 vitamin hatására a kezelési kúra alatt a HTC szint megemelkedhet, és elérheti a referencia-tartomány alsó szélét. Számos tanulmányban kimutatható volt a vitamin-szint emelkedésével együtt a betegek szellemi teljesítő-képességének javulása.

Intézményünkben elvégezzük a HTC (aktivált B12 vitamin) szérumban történő meghatározását. Az esetlegesen szükségessé váló fokozott B12 vitamin bevitel tekintetében szakértő tanácsot adunk.


ivarsejtbankbanner