Az inkontinencia konzervativ kezelése

A stressz inkontinencia esetében hatékony megoldást jelenthet az intim torna, melynek célja a kismedence izomzatának megerősítése, hogy a páciens a vizelési inger érzékelését követően az össze tudja húzni a húgycső záróizmát, mely által elkerülhetővé válik a vizelet elcseppenése. Hazánkban a stressz inkontinenciának nem létezik gyógyszeres megoldása. A szakember segítségével elsajátított, naponta végzett intim torna az esetek 30-70%-ban segít a tünetek enyhítésében, vagy akár teljes megszűntetésében, azonban 6 hónap kitartó próbálkozást követően derül ki véglegesen, hogy hatékony-e az inkontinencia kezelésében ez a megoldás.

A késztetéses inkontinencia alternatív kezeléseként többféle gyógyszeres terápia is szóba jöhet, melyek mellékhatás profiljukban és dozírozásukban különböznek, ezért egy sikertelen kezelés esetén nem szabad felhagyni a reménnyel, hanem érdemes más típusú gyógyszert is kipróbálni. A gyógyszeres kezelés során a hatóanyagok a húgyhólyag falában levő receptorokra specifikusan hatnak, ezáltal meggátolják a húgyhólyag nem akaratlagos ürülését.

A gyógyszeres kezelés megtámogatható további konzervatív terápiával is. Ennek érdekében érdemes naplóval regisztrálni az italfogyasztási szokásokat, így a vizelettartási problémában szenvedő ellenőrizheti, hogy fogyaszt-e olyan anyagokat, amelyek ingerlik a hólyagját (pl. paradicsom, citrusok, szénsavas italok). A legalább három napon keresztül pontosan vezetett italfogyasztási napló emellett segíthet abban is, hogy a páciens ne este, lefekvés előtt fogyassza el a szükséges mennyiséget, illetve odafigyeljen arra, hogy egyszerre mindössze egy deci folyadékot fogyasszon.

Emellett a vizelet szándékosan késleltetett ürítésével újra tanulható a vizelet hatékony szabályozása, amely elsősorban olyan esetekben jelent megoldást, amikor a probléma hátterében az idegpályák minőségének romlása áll, mint például olyan betegségek esetében, mint a cukorbetegség, a hólyagfunkcióért felelős agyi terület sérülését okozó stroke, de a késztetéses inkontinencia akár a magas vérnyomás kísérő tüneteként is jelentkezhet.

Bizakodásra ad okot, hogy az esetek 50%-ban már mindössze annyi is elegendő, ha a késztetéses inkontinenciában szenvedő páciens 10% testsúlycsökkenést ér el.


ivarsejtbankbanner