Az inkontinencia műtéti megoldásai

Stressz inkontinencia

Stressz inkontinencia esetében akár műtéti megoldás is szóba jöhet. A beavatkozás előtt azonban mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy mennyire zavarja mindennapi élete során az inkontinencia a pácienst, hiszen minden műtét bizonyos kockázatokkal jár. Érdemes kipróbálni az alternatív megoldásokat, és csak ezek sikertelensége után választani ezt a megoldást.

 

Világszerte a leggyakoribb műtéti megoldás a szalagplasztika, mely során a szakember a hüvelyen végzett apró metszésen keresztül egy fél cm szélességű és milliméternyi vastagságú speciális hálót ültet be a húgycső középső részére. A háló egy permanens, de szövetbarát anyag, amely megegyezik azzal az eszközzel, melyet sérvműtétek során alkalmaznak. Működése olyan, mint egy tépőzáré, apró lyukak vannak benne, és ahogy belehúzódik a szövetekbe, azok belepréselődnek a lyukakba, és így nem mozdul el onnan.

Maga a szalagplasztika beavatkozás ambulánsan elvégezhető, és mindössze 30-40 percet vesz igénybe, a felépülés komolyabb fájdalmak nélkül, két héten belül megtörténik. Az érzéstelenítés helyileg, vagy spinálisan történik. Ez a műtéti eljárás az esetek 90%-ban hatékonyan segít a stressz inkontinencia tüneteinek enyhítésében, éppen ezért a leggyakrabban, leghatásosabban és legegyszerűbben alkalmazott műtét. 12-15 évre visszatekintő adatok alapján a beavatkozások hatása tartós, valószínűleg egész életre szól. Emellett azonban több megoldás is létezik, például amikor kis hasi metszéseken keresztül, kamerával kísérve függesztik fel a húgycsövet, emellett az esetek kis százalékában, amikor ezek a megoldások nem voltak célravezetőek, nagyobb műtétekkel még mindig megoldható a húgycső más oldalról való felfüggesztése.

Késztetéses inkontinencia

Urge inkontinencia esetében elsődlegesen a már említett gyógyszeres terápiát, illetve más, alternatív megoldásokat javasolnak a szakemberek.

Emellett azonban létezik egy úgynevezett neuromoduláció nevű eljárás is, mely során a húgyhólyagot beidegző, illetve akörül haladó idegeket elektromosan, „akkupunktúrás jelleggel" stimulálják, vagy az ideg izgatásával javítják a belső szerv funkcióit. Ezt a fél órás kezelést ismételve jelentős kezelés érhető el, mivel a boka mögött levő ideg pont azokon az idegpályákon keresztül fut a kismedencébe, amelyben a húgyhólyag idegei is futnak. Emellett elérhető az úgynevezett hólyag pacemaker is, mely során egy pacemakert ültetnek a páciens feneke alá, és az egyik idegcsatorna mellett, a húgyhólyagot ellátó ideg mellé bevezetnek egy vékony idegstimuláló szálat. Az eszköz így folyamatosan stimulálja a hólyagot anélkül, hogy a beteg ezt érezné, amely elvezethet a hólyag funkciójának helyreállásához.


ivarsejtbankbanner