A meddőség okai

Bevezetés

A meddőség a férfi és női reproduktív rendszer betegsége, melynek következtében károsodik a fogantatás, valamint a terhesség kihordásának lehetősége. Meddőségről beszélünk, ha 1 éven belül fogamzásgátlástól mentes rendszeres házasélet ellenére nem következik be a kívánt terhesség.

Magyarországon kb. 150 000 párt érint a meddőség problémája. Az esetek kb. 40%-ban a pár női, 40%-ban férfi tagjának, 20%-ban pedig mindkét félnek problémája tehető felelőssé a meddőség kialakulásáért.
A gyermek után vágyó párok majdnem 90%-ában a meddőség kezelhető gyógyszeresen, a reproduktív rendszer funkciójának sebészi helyreállításával, valamint az asszisztált reprodukciós technikák, mint pl. az in vitro fertilizáció, az ún. lombikbébi eljárás segítségével.

Általában a meddőségről és a reproduktív funkciókról

Az emberiség rendkívül termékeny. A legtöbb nő már 14–16 éves korától fogamzóképes. A női szervezet reprodukciós képessége azonban már a 30-as évei elejétől csökkenő tendenciát mutat. A férfiak ezzel szemben egészen idős korukig termékenyek maradhatnak.

A megtermékenyülés folyamata nagyon összetett, melynek során hormonok, kémiai és fizikai mechanizmusok százainak kell a meghatározott időben és sorrendben működésbe lépnie. A heréknek folyamatosan spermiumokat kell termelniük, melyeknek azután érniük kell a mellékherében, be kell jutniuk a hüvelybe, majd pedig a méhen át a petevezetékbe. Ott 24 órán belül találkozniuk kell az ovuláció során a petefészekből kiszabadult petesejttel, utána egyetlen spermiumnak be kell jutnia a petesejtbe és megtermékenyítenie azt. Ezt követően a megtermékenyült petesejt még két napig tartózkodik a petevezetékben, aztán pedig a méh üregébe kell vándorolnia és ott további osztódás és növekedés után  be kell ágyazódnia a méh falába.

E folyamatok bármely apró lépését érintő károsodás meddőség kialakulásához vezethet. A spermium lehet életképtelen, halott, tartalmazhat rendellenes számú kromoszómákat, túl sokáig tárolódhat képződése után, vagy lehet életképes, de mozgásképtelen, melynek következtében nem tud megfelelően előrehaladni a női szervezetben. Lehet teljesen egészséges, de nem megfelelő számú. Ugyan a petesejt megtermékenyítéséhez elég egyetlenegy spermium, de azoknak a férfiaknak, akiknek ondójában kevesebb, mint 20 millió spermium található 1 milliliterben meddőségi problémájuk van. Az ondóvezeték korábbi sérülés vagy fertőzés miatt el lehet záródva. Előfordulhat ejakulációs probléma, vagy ún. retrográd ejakuláció, melynek során az ondó nem a húgycsőbe, hanem a húgyhólyagba kerül. A méh nyakcsatornájában a spermiumok útját mechanikai vagy kémiai faktorok akadályozhatják. A nyakcsatorna nyákja lehet túl sűrű vagy kémiai összetétele kedvezőtlen ahhoz, hogy a spermiumok áthaladjanak rajta. A petevezeték hegesedés miatt el lehet záródva, ami által lehetetlenné válik a két ivarsejt találkozása. Ha a spermium eléri a petesejtet, előfordulhat, hogy nem képes bejutni a sejtbe. Károsodhat az embrió méhüregbe történő beágyazódása is.

Az elmúlt évtizedekben az orvostudomány óriási előrelépéseket tett a megtermékenyítés folyamatának megértésében és az egyes lépések során fellépő lehetséges problémák felismerésében. Az esetek egyre nagyobb számában ezen akadályok legyőzhetővé válnak, így a meddőségi szakemberhez forduló párok kb. 65%-ában sikerül helyreállítani a károsodott funkciójú reproduktív rendszer élettani működését. Annak ellenére, hogy a gyermek fogantatásához vezető biológiai folyamatok nagy részéhez az emberi szervezetre van szükség, a tudomány segítségével a megtermékenyülés folyamatának kulcslépései ma már a modern orvostudomány eszközeivel helyettesíthetővé váltak.

Minden ötödik, hatodik magyar párt érint a meddőség problémája. A kor előrehaladtával emelkedik a meddőség gyakorisága, a 30-as éveik vége felé járó párok, kb. 33%-a meddő. A kor szerepe egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, mivel a fejlett társadalmakban, így Magyarországon is a családalapításra és gyermekvállalásra egyre inkább a tanulmányok befejezése és a karrierépítés után kerül sor. A meddőség gyakoriságának emelkedését napjaink szexuális szabadossága és az egyre gyakoribb szexuális úton terjedő fertőzések következtében kialakuló reproduktív rendszert érintő károsodások is magyarázzák.
Magyarország népessége évről évre fogy. Az elmúlt 20 év során mintegy 600 000 fővel csökkent az ország lakosainak száma. Magyarország népesedési válságának megoldása széles körű társadalmi és politikai összefogást igényel. Így érthető, hogy a meddő párok számának emelkedése, valamint hazánk népességének fogyása egyre intenzívebb társadalmi elvárását jelent az orvostudomány felé a meddőség problematikájának megoldására.

A népesség alakulását mutatja az elmúlt évtizedek során az alábbi táblázat és diagramm. (Forrás: KSH, bővebben www.ksh.hu)

Népesség alakulása:

Megnevezés 1980 1990 2001 2014
Népesség száma 10 709 463 10 374 823 10 198 315 9 855 571
ebből nő 5 520 754 5 389 919 5 347 665 5 159 792
ebből férfi 5 188 709 4 984 904 4 850 650 4 695 779
Élveszületések száma 148 673 125 679 97 047 91 510
ezer lakosra 13,90 12,10 9,50 9,30
Halálozások száma 145 355 145 660 132 183 126 308
ezer lakosra 13,60 14,00 13,00 12,80

Diagnózis

A fogantatás esélye, ha a pár a női ciklus megfelelő időpontjában él házaséletet, havonta csupán 20% körüli. Így a felesleges kivizsgálások és kezelések elkerülésére, csak 1 éves fogamzásátlástól mentes, sikertelen házasélet után beszélünk meddőségről. Természetesen, azon esetekben, ahol a pár idősebb vagy a kórelőzményben sikertelen gyermekvállalás szerepel a meddőség korábban is diagnosztizálható és kezelhető.
A meddőség diagnózisának felállítása után kivizsgálások sorozatával derül fény a hátterében álló problémára. A pár női tagjánál fizikális vizsgálattal, laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó eljárásokkal, szükség esetén sebészeti technikákkal történik a meddőség okának felderítése. A pár férfi tagjánál az egyik legfontosabb az ondó minőségi és mennyiségi vizsgálata. Emellett szükség esetén egyéb andrológiai vizsgálatok (hormonszint-meghatározás, sebészeti technikák stb.) derítenek fényt a háttérben álló problémára.
 

Terápia

A kivizsgálást követően terápiás stratégia készül. Igazán optimálisnak akkor mondhatjuk a terápiát, ha lehetővé teszi, hogy természetes úton megtörténhessen a fogantatás. Néha elég megváltoztatni egy pár házaséletének szokásait, melynek során az együttlét megfelelő időzítésével elérhető a kívánt terhesség (terminált együttlét). A pár elsajátítja hogyan ismerje fel a női ciklusnak a legtermékenyebb időszakát, amely a legalkalmasabb a fogantatásra. A pár férfi tagjának azon szokásai, melyek a spermiumszámot csökkentik, mint pl. a forró fürdők, szauna szintén elkerülhetőek.
Számos eljárással, az egyszerű centrifugálástól kezdve, a gyógyszeres és egyéb terápiákon át állítható vissza a nem megfelelő ondó termékenyítőképessége, mely eljárásokat követően az előkezelt ondót bejuttatják a méhüregbe. Ezt hívják inszeminációnak. Az ovuláció rendellenességei hormonkezelésekkel, ún. ovuláció-indukciós kezelésekkel állíthatóak helyre, melyet terminált együttlét, inszemináció, valamint egyéb, a spermium és a petesejt találkozását elősegítő kezelések követhetnek.
A legismertebb meddőségi kezelés az in vitro fertilizáció. Az in vitro azt jelenti, hogy a spermium és a petesejt az emberi szervezeten kívül, a laboratórium erre alkalmas eszközében a "lombikban" találkozik. A megtermékenyülés után a zigóta (megtermékenyült petesejt) tovább fejlődik a szervezeten kívül, majd pedig a megfelelő időpontban beültetésre kerül a méhüregbe, ahol beágyazódik a méhnyálkahártyába, majd növekedésnek indul.
Az egyik legjelentősebb vívmány az asszisztált reprodukciós kezelések terén az ún. intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI). Ezen eljárás során mikrosebészeti technika segítségével egyetlen spermiumot injektálnak a megtermékenyíteni kívánt petesejtbe, mely lehetővé teszi azon férfiak számára is a gyermekvállalást, akik rendkívül alacsony spermiumszámmal rendelkeznek.
A genetika, a képalkotó módszerek és a biotechnológia egyre intenzívebb fejlődése további lehetőségeket és új technikákat szolgáltatnak a meddő párok számára.


ivarsejtbankbanner