A testsúly jelentős hatással van a fogamzó képességre is.

A termékenységi problémák 12%-a testsúllyal kapcsolatos okokra vezethető vissza.

Ha valaki kizsigereli a testét és túlzásba viszi az edzést, akkor leáll a menstruációja, hiszen legalább 22% testzsír szükséges a normális ütemű ovulációhoz és a reprodukciós rendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Ha azonban valaki túlsúlyos, akkor az a hormonháztartás felborulásához vezethet, ami meggátolhatja az ovulációt. A jó hír az, hogy a normál testsúly elérésével könnyen visszaállítható az optimális fogamzó képesség.

Kutatások szerint a hölgyek közel 70%-ának sikerült spontán teherbeesni azután, hogy testsúlyuk normalizálódott. Az orvosok a 19-25 közötti testtömeg-indexet tartják megfelelőnek.

A testsúly nemcsak a fogamzó képességet befolyásolhatja, hanem a várandóságot is. A túlsúllyal küzdő várandós hölgyek körében gyakrabban fordul elő terhességi magas-vérnyomás vagy cukorbetegség, míg az optimálisnál alacsonyabb súlyú hölgyek gyakrabban adnak életet kis súlyú újszülötteknek. A normál súlyú hölgyeknek nem ajánlott akkor komoly edzésbe vagy diétába kezdeni, amikor kisbabára vágynak.


ivarsejtbankbanner