Ismét sajtópert nyert a Versys Clinics!

A bíróság döntése alapján a Valasz.hu és a pestisracok.hu helyreigazításra kötelezett a klinikáról írt hazugságok kapcsán.

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet ismét üdvözli a bíróság döntését, amely újabb két internetes portált kötelezett helyreigazításra . Ezek a sajtóorgánumok azonban sajnos már így is nagy károkat okoztak, hiszen valószínűleg több száz pácienst tévesztettek meg a preimplantációs genetikai szűrés kapcsán, akik ezáltal elvesztették a hiteles információ alapján meghozott döntés lehetőségét. Szintén sajnálatosnak tartjuk azt a tendenciát, hogy egy ilyen speciális témában az újságírók éppen azt az intézményt nem keresik fel cikkeik megírása előtt, hogy megfelelő és tényszerű információt szerezzenek, akik az adott eljárást bevezették, és a gyakorlatban végzik.

A PGD-A ( PGS) eljárás során a meghatározott indikációkkal rendelkező meddő pároknál a lombikbébi eljárás során még az embrióbeültetés előtt megvizsgálják az embriók súlyos kromoszóma-számbeli rendellenességét, az un. Aneupliodiát. Igy nem ültetnek vissza biztosan életképtelen, vagy olyan embriókat melyek vetéléssel végződnek, vagy olyan súlyos genetikai rendellenességet hordoznak, mint a 21 –es kromoszóma triszómiája, a Down kór.

A PGD-A eljárás sikerességét igazolja, hogy az ilyen módszerrel vizsgált embriók visszaültetését követően kiemelkedően magas, 55,38%-os terhességi arányt sikerült elérnie Klinikánknak annak ellenére, hogy a hozzánk forduló páciensek átlagéletkora 2014-ben meghaladta a 39 életévet, amely magas anyai életkor jelentősen csökkenti a sikeres gyermekvállalás esélyét. A vizsgálatok során több mint 50 esetben találtak a szakemberek olyan embriókat, amelynek visszaültetése súlyos betegséget ereddményezett volna. A párok az eljárást követően sokszor évekig tartó küzdelmet követően megkímélhették magukat attól a súlyos tehertől, hogy ezeknek az embrióknak a visszaültetését követően elvetéljék magzatukat, vagy pedig dönteniük kelljen a terhesség megszakítása és egy súlyos rendellenességgel születendő gyermek kihordása között.

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet továbbra is küzd a páciensek azon jogaiért, amely Európa legtöbb országában megilleti a meddő párokat, és nem adja fel a küzdelmet annak érdekében, hogy a világon elterjedt legfejlettebb megoldásokat a magyar meddő párok számára is elérhetővé tegye. Bízunk abban, hogy a magyar véleményező és döntéshozó testületek is belátják, hogy az innovatív technológiák bevezetésének nem szabad gátat szabni és minden lehetséges eszközzel támogatni kell a párok kíméletes és hatékonyabb gyermekvállalását.


ivarsejtbankbanner