A speciális diétáknak nincs bizonyítottan hatása a termékenységre.

Nem ismerünk olyan speciális diétát, ami növelni tudná annak az esélyét, hogy a spermium találkozzon a petesejttel. A legjobb amit tehetünk, hogy kiegyensúlyozott, tápláló és rostokban gazdag élelmiszereket fogyasztunk és csökkentjük a magas feldolgozottságú táplálék bevitelét.

A gyermekre vágyó párok figyeljenek még arra, hogy sok folsavban gazdag táplálékot fogyasszanak, mivel az segít megelőzni a fejlődési rendellenességeket és javítja a spermaszámot is.

Bár hallani lehetett arról, hogy a koffein akadályozhatja a megtermékenyülést, ne dobják még ki a kedvenc bögréket! A korábbi erre mutató adatokat nem támasztják alá újabb eredmények, amelyek hitelt érdemlően bizonyítanák, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás negatív hatással lenne a termékenységre. A kutatók maguk is elismerik, hogy a késedelmes megtermékenyülési problémák más faktorokkal is összefüggenek.

Egyes elméletek szerint a cink is növeli a spermaszámot, de sosem érdemes egy táplálékféléből túlzottan sokat fogyasztani. Mint sok más dologra is az életben, a termékenységre is pozitív hatással van a kiegyensúlyozottság.


ivarsejtbankbanner