Polip

Méhpolyp (méhtest polyp, polypus endometrialis):

A méh üregben kialakuló polip jóindulatú növedék, amely a méh nyálkahártyájának a méhűr felé bedomborodó túltengése. Ritkán méhtestrák kialakulhat belőle. Általában a menopauza körül fordul elő. Kialakulásának oka ismeretlen, feltételezések szerint hormonális, illetve gyulladásos folyamatokra vezethető vissza. Tünetei lehetnek rendszertelen hüvelyi vérzés, hüvelyfolyás, közösülés utáni vérzés, erős menstruációs vérzés.

A tünetek kivizsgálásakor a betegség gyanúját hüvelyi UH vizsgálat vetheti fel, ilyen esetekben az elváltozás szövettani tisztázása indokolt. A legújabb megfigyelések szerint a diagnosztizálás legbiztosabb módja a hiszteroszkópia, mert sokkal pontosabb arányban mutatja ki egyértelműen a betegség fennállását, mint az ultrahangvizsgálat ahol sokszor a submucosus myomagöbtől történő megkülönböztetés okoz nehézséget. Hiszterszkópia során a polyp pontos helyzete is egyértelműen megítélhető, valamint célzott mintavétel is lehetséges.

Amennyiben a méhtestpolyp betegséget a szövettani vizsgálat egyértelműen igazolja a kezelés módjaként az operatív hiszteroszkópia (rezektoszkópia) az elsődlegesen választandó módszer.

Kiújulása viszonylag gyakori, ezért műtét után is szükség van a rendszeres kontrollvizsgálatokra.

A polip gyógyítási lehetőségeiről érdeklődjön klinikánkon.


ivarsejtbankbanner