Egyéb műtéti megoldások

Testicular Fine Needle Aspiration (TFNA):

A finom tűbiopsziás aspirációs módszert kezdetben diagnosztikus eszköznek használták azoospermiás férfiakban. A here percutan aspirációjához 21-23 G-s tűt használunk egy 20cm3 fecskendőhöz csatlakoztatva. Az aspirációt automata Bioptigun-nal is végezhetjük. Ezzel a technikával szerzett tapasztalatok limitáltak, jóllehet a módszer alkalmas az obstruktív azoospermia esetében. Hátrány, hogy a szúrás helyén haematoma és/vagy haematocele keletkezhet, melyet feltárás hiányában nem veszünk észre csak utólag. Előny, hogy ezt a módszert lokális érzéstelenítésben is végezhetjük, feltárás nélkül.

Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration (PESA):

A PESA elvégzése azért javasolható, mert nem kell hozzá scrotalis feltárást végezni, könnyen ismételhető, nem szükséges hozzá operációs mikroszkóp és mikro sebészeti tapasztalat. A műtétet végezhetjük lokál vagy általános anaesthesiában. A beavatkozáshoz a herét stabilizáljuk két ujjunk között. 21G-s szárnyas tűhöz egy 20 ml-es fecskendőt csatlakoztatunk, melyet a mellékhere fejébe szúrunk és addig húzzuk finoman visszafelé, ameddig folyadék nem jelenik meg a fecskendőben. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg megfelelő mennyiségű spermiumot találunk a folyadékban. A PESA során nagyon kis mennyiségű mellékhere folyadék nyerhető ki és általában nagyon sok vörösvértest található benn. A kísérletek 10-20%-ában nem nyerhető ki spermium az eljárás során, ilyenkor feltárásos műtétet vagy biopsziát kell végeznünk.

Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration (MESA):

A mikrosebészeti mellékhere spermium aspirációs műtétet operációs mikroszkóp alatt végezzük. A mellékhere tubulusait szeparáljuk mikroszkópos aspirációt végzünk belőlük. Ennek az eljárásnak az előnye az, hogy megbízhatóan tudunk a mellékhere csatornáiból nagy számban spermatozoákat szeparálni, melyek aztán könnyen lefagyaszthatóak. Amióta a MESA segítségével spermatozoákat nyerhetünk a mellékhere csatornáiból, minimalizálja a mellékheréből nyert folyadék vérrel való keveredését, mely hátráltathatja a spermatozoák megtermékenyítő képességét az IVF során. Általában a kinyert folyadék mennyisége csak néhány mikroliter, de a spermiumok koncentrációja igen nagy. Így általában, a kinyert folyadékban elegendő mennyiségű spermium lelhető fel az IVF-hez vagy a fagyasztáshoz. A MESA-t speciálisan erre a célra kifejlesztett szilikon cső és hozzá tartozó pipetta segítségével végzik. Az aspiráció során a mellékhere folyadék bekerül a pipettán keresztül a fecskendőbe. A művelet végeztével a punctio helyét öltésekkel zárjuk vagy a kisebb vérzéseket elektro kauterrel megégetjük. A kinyert folyadékot biológus azonnal megvizsgálja mikroszkóp alatt. Ez az eljárás alkalmas az obstruktív azoospermia esetében -a spermiumok kinyeréséhez, - az olyan páciensek 99%-ában, akik előtte mikrosebészeti eljáráson estek át - még akkor is, ha a hereszövetben a korábbi beavatkozások következtében nagyfokú hegesedés alakult ki.


ivarsejtbankbanner