A Versys pszichoterápiás program hatása és jelentősége a lombikbébi kezelés során

Hogyan javíthatja saját esélyeit a sikeres gyermekvállalásra?

A világ vezető meddőségi klinikáin a pszichés támogatás már évek óta a lombikbébi kezelés szakmai protokolljának részét képezi. A nemzetközi kutatások sora egyértelműen azt bizonyítja, hogy a pszichoterápiás program haszna testi szinten is megmutatkozik, hiszen a kutatások alapján 1 évvel közelebb hozza a kezelések sikerének időpontját (Boivin, 2005). Saját eredményeink mellett szintén a pszichés támogatás jelentőségét támasztja alá azok a randomizált, kontrollált, prospektív kutatások, amelyek alapján a pszichés támogató programban való részvétel a kétszeresére növeli a sikeres várandósság esélyét (Domar, 2011). Magyarországon jelenleg kizárólag a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetben érhető el ilyen jellegű támogatás, amely a visszajelzések alapján nemcsak az eredményességet növeli, hanem segít elviselni az IVF-el járó fokozott bizonytalanságot is.

Hogyan zajlik a pszichoterápiás program a gyakorlatban?

A találkozás célja a pszichés támogatás, az IVF szakaszaiban létrejövő lélektani változások, valamint a pszichés erőforrások feltérképezése, a pszichoterápiás programban történő további részvétel a gyermekre vágyó párok igényei és kérése alapján történik. A nemzetközi kutatások arra is rámutattak, hogy a párok jelentős része a lombikprogramok során eleinte visszautasítja a pszichológiai konzultáció lehetőségét, pedig a programban való részvétel nemcsak a sikerességi arányt növeli, hanem pszichés támogatás nélkül 2/3-uk végül pszichés okokra (programmal járó stressz és bizonytalanság) hivatkozva hagyja abba a kezeléseket anélkül, hogy megfoganna a várva-várt gyermek. (Domar, 2004)

A pszichoterápiás támogatás fiziológiás hatásai

Ma már tudjuk, hogy a pszichoterápia hatása sejt szinten is mérhető (Gigi, 2013), emellett a különböző módszereknek (pl. hipnózis) köszönhetően nemcsak immunológiai, hanem hormonális szinten is képesek támogatni az IVF program sikerességének esélyét (Tschugguel, 2013).

Mivel várják Önöket szakembereink?

Egyéni és párterápiás támogatás, családterápia, szexuálterápia, donációs programban való részvétel, egyedülálló nők gyermekvállalása, sikertelen IVF program feldolgozása, gyászfeldolgozás, hipnózis, relaxáció, IVF-et támogató hanganyag, korábbi életesemények feldolgozása, táplálkozási tanácsadás, evészavarok terápiája, altatástól való szorongás.

Felhasznált szakirodalom:
Domar, A. (2004): Impact of psychological factors on dropout rates in insured infertility patiens. Fertility & Sterility, 81: 271-273.
Tschugguel, W. (2003):Treatment of functional hypothalamic amenorrhea with hypnotherapy. Fertility & Sterility, 80: 982-985.
Domar, A. (2011): Impact of a group mind/body intervention on pregnancy rates in IVF patients. Fertility & Sterility, 95:2269–73.
Boivin, J. (2005): Infertility-related stress in men and women predicts treatment outcome 1 year later. Fertility & Sterility, 83:1745–52.
Gigi, E. (2013): Association Among Clinical Response, Hippocampal Volume, and FKBP5 Gene Expression in Individuals with Posttraumatic Stress Disorder Receiving Cognitive Behavioral Therapy. Biological Psychiatry, 74: 793-800.


ivarsejtbankbanner