STRESSZCSÖKKENTŐ MÓDSZEREK

A stressz és a meddőség kapcsolatára számos tanulmány született, azonban a mai napig nem teljesen tisztázott, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással. Összességében elmondható, hogy a stressz önmagában akár hajtóerő is lehet, minden azon múlik, hogy mi magunk hogyan értékeljük azt a szituációt, amiben benne vagyunk. Nietzsche szavaival élve "akinek van miért élnie, az szint bármilyen hogyant kibír".

A fogamzási problémák legnehezebb része talán a bizonytalanság, hiszen még a legpontosabb kezelést követően sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a várva várt gyermekáldás bekövetkezik. Ha mesterséges megtermékenyítési procedúrára kerül sor, akkor több bizonytalan időszakot is át kell vészelnie a reménybeli szülőknek. Első lépésben a stimulációnak sikeresnek kell lennie, ezt követően legalább egy leszívott petesejtnek meg kell termékenyülnie, és meg kell tapadnia ahhoz, hogy a várandósság létrejöjjön. Ez két hét bizonytalanságot jelent, hiszen a beültetést követően ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a terhességet biztonsággal ki lehessen mutatni. Ha az embrió sikeresen megtapad, akkor a terhesség onnantól kezdve ugyanolyan zavartalan lehet, mint egy természetes úton megfogant gyermek esetében.

Láthatjuk tehát, hogy a meddőségi problémák esetében több stresszesebb időszaknak vannak kitéve a jövendőbeli szülők. A kutatások még nem tudtak egyértelmű választ adni arra, hogy a megnövekedett stressz megnehezíti-e a fogamzást, vagy pont fordítva, a fogamzási nehézségek hatására emelkedik meg a stressz szintje.

Stresszcsökkentő módszerek

Szerencsére azonban számos olyan módszer létezik, amelyik segíthet abban, hogy a párok könnyebben éljék meg ezt az időszakot. A legfontosabb talán, hogy tudjanak beszélni egymással a fogamzási problémával kapcsolatos érzéseikről, hiszen a feszültségek mindenképpen utat találnak maguknak, ami akár a párkapcsolat megromlásához is vezethet. Emellett számos alternatív módszer létezik a stressz csökkentésére, ilyen lehet a jóga, vagy más sport, relaxációs kazetták hallgatása, masszázs, vagy bármilyen egyéb kikapcsolódás. Ugyanakkor az is sokat segíthet, ha a jövendőbeli szülők reális célokat tűznek ki maguk elé, vagyis már akkor képesek megélni az elégedettség érzését, ha egy-egy lépést megtettek a gyermekáldáshoz vezető úton. Ennek az is része, hogy megértsék és elfogadják, hogy a gondolataik nem azért forognak állandóan a gyermekáldás körül, mert valamilyen probléma van velük, hanem ez mindössze annak a jele, hogy ez a kérdés nagyon aktuális és fontos téma az életükben. Az a gyakran kívülről jövő tanács tehát, hogy "ne gondolj rá, és akkor bekövetkezik" nem működőképes, viszont mindenki nagyon sokat tehet azért, hogy könnyebben élje meg ezt az időszakot, ha kiválasztja a számára leginkább szimpatikus stresszkezelő módszert.

Előfordulhat azonban, hogy a jövendőbeli szülők úgy érzik, hogy szakértő támogatását szeretnék igénybe venni. A klinika pszichoterapeutája és pszichológusa  szupportív terápiával, tanácsadással és stresszkezelő technikák alkalmazásával segítheti a párt a gyermekáldás felé vezető úton, amely nemcsak az eredmény szempontjából előnyös, hanem a pároknak is megkönnyítheti ezt a feszültségekkel teli időszakot.


ivarsejtbankbanner