Petefészekszövet fagyasztás és tárolás

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet Onkofertilitás munkacsoportja hazánkban elsőként egy olyan világszínvonalú módszer elvégzésére kapta meg a kutatási engedélyt, amely mostantól Magyarországon is elérhető a rákos megbetegedéssel küzdő nők számára, ezáltal megteremtve a sikeres gyermekvállalás esélyét a gyógyulást követően.

A PETEFÉSZEK SZÖVET FAGYASZTÁSA ÉS FAGYASZTVA TÁROLÁSA

Petefészekszövet fagyasztás és tárolás

A Versys Clinics (Humán Reprodukciós Intézet Kft.)-ben elvégezték az első sikeres petefészekszövet fagyasztást. Egy olyan 31 éves páciensnél végezték el első alkalommal ezt az eljárást, akinél idén egy rutin műtét során jóindulatúnak tűnő miómát távolítottak el a szakemberek, azonban a szövettan sajnos a legrosszabb malignus daganatot igazolta. A páciens előtt méheltávolító műtét, valamint a petefészekszövet működését nagy-, vagy akár teljes mértékben károsító kemoterápiás kezelések sorozata áll. Az új módszer segítségével a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet Onkofertilitás munkacsoportja 2014. március 4-én lefagyasztotta az eltávolított petefészek szöveteit, így a szövettani vizsgálatot és a gyógyulást követően a páciensnek néhány éven belül lehetősége nyílik arra, hogy a petefészek szövetet ún. autotranszplantációval visszaültessék a szervezetébe.

A visszaültetést követően a fiatal nőnek várhatóan jó esélye nyílik arra, hogy visszaálljon a természetes hormonműködése, sőt akár saját petesejtjei is termelődhetnek, ezáltal reménye nyílhat arra, hogy a jövőben saját genetikai állománnyal rendelkező gyermeke születhessen. Az eljárás szélesebb körű elterjedése hazánkban számos rákos megbetegedéssel küzdő beteg számára új reményt jelenthet a fertilitás prezervációra, vagyis a termékenység megőrzését követő sikeres gyermekvállalásra.

Az Intézet számára Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve adta meg a kutatási engedélyt (2529/2013) az ETT-HRB véleményezést követően, amely során engedélyezték a petefészekszövet-fagyasztás és visszaültetés elvégzését a munkacsoport számára olyan páciensek esetében, akik rosszindulatú daganatos megbetegedéssel küzdenek.

Napjainkban a termékenység megőrzésének legkorszerűbb és nemzetközileg is széles körben alkalmazott módja a petefészek szövet krioprezervációja. A módszer az egyetlen lehetőség fiatal, pubertás előtt álló rákos betegek termékenységének megőrzésére, illetve azok számára, akiknek kemoterápiás kezelése semmilyen késlekedést nem szenvedhet.

Az eljárás előnyei

  1. Az eljárás hatalmas előnye, hogy a serdülőkortól teljesen függetlenül kivitelezhető, hiszen semmilyen élettani követelményei nincsenek a módszer végrehajtásának. Az, hogy az eljárást szerte a világon hány központban ajánlják fel fiatal gyermekek számára, nem ismert, de tény, hogy egyre nagyobb fontosságot nyer a – különösen fiatal korban - rákos megbetegedéssel kezelt páciensek termékenységének hosszú távú megőrzése. A problémát már a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) is észlelte és jelenleg kiemelt feladataként kezeli a „Fertility preservation in severe diseases" (vagyis „A termékenység megőrzése súlyos megbetegedések esetén") című alprogramjának keretében, mely 2007-ben alakult és tagjai között tudhatja Európa számos országa mellett Izraelt is. A program célja, hogy rákos megbetegedések, illetve egyéb súlyos betegségek, melyek – akár önmagukban, akár kezelésüknél fogva – veszélyeztetik a termékenységet, a termékenység megőrzésére kiemelt figyelmet kell fordítani és minden esetben fel kell ajánlani ennek lehetőségeit, módszereit a páciensek számára (www.ESHRE.com). A petefészek szövet krioprezervációja számos európai országban, valamint USA-ban, Új-Zélandon és Ausztráliában is legálisan kivitelezhető. Mivel elsősorban a pácienseknek csak az a csoportja veszélyeztetett, akik igen agresszív terápiás protokollt kapnak gyógyulásuk érdekében, elég ennek a jól körülhatárolható betegcsoportnak felajánlani ezt a termékenység megőrzési eljárást. Ugyanakkor, ha fennáll az indikáció, érdemes a módszert minél előbb végrehajtani a petefészek fiatal korban bőséges tüszőállománya miatt. A fertilitás prezervációs nemzetközi tudományos világtársaság az ISFP (International Society of Fertility Preservation), más nagy jelentőséggel bíró nemzetközi tudományos társaságokkal együtt kiemeltem foglalkozik – az ESHRE - hez hasonlóan- az elfogadott szakmai ajánlások széleskörű terjesztésével, és a módszerek mihamarabbi bevezetésének támogatásával.

  2. A módszer másik előnye, hogy a páciens semmilyen előkezelést nem igényel, tehát döntés esetén egyik napról a másikra elvégezhető, attól függetlenül, hogy a menstruációs ciklusnak éppen melyik fázisában van az illető. Egy rövid sebészeti eljárásról van szó, ami egynapos, minimál invazív sebészet keretében a legtöbb esetben megoldható, a páciensek számára jól tolerálható.

  3. Harmadrészt, mivel hímivarsejtek nem szükségesek a petefészek szövet lefagyasztásához, serdülőkor előtt is végrehajtható, vagy olyan páciensek esetében is, akik nem rendelkeznek partnerrel.

  4. Az eljárás akkor is igényelhető/megkezdhető, ha már a kemoterápiás kezelést elindították – szemben a klasszikus IVF módszereivel, ahol a kemoterápia megkezdése után már nincs lehetőség az IVF program elvégzésére.

  5. A petefészek szövet tárolásával lehetőség nyílhat arra, hogy a páciens spontán megtermékenyüljön, illetve a petefészek hormontermelő funkciója helyreálljon.

  6. A petefészek szövet tárolásának időbeli korlátozása nem szükséges (számos országban az embriók és petesejtek tárolása csak korlátozott ideig lehetséges).

  7. A petefészek szövet fagyasztási program keretében éretlen petesejtek eltávolítása és azok in vitro érlelése, majd megtermékenyítése is szolgálhat alapul a termékenység megőrzésére, az IVM és a petefészek szövet fagyasztás tehát kombinálható egymással.A petefészek szövet fagyasztva tárolása és visszaültetése egy nagy múlttal rendelkező módszer (31). Állatmodelleken az 1950-es években kezdték el tanulmányozni, de humán kísérleteket csak az utóbbi 10-15 évben végeztek. Az eljárás során a kéregállomány egy részét vagy az egész ováriumot eltávolítják laparoszkópiás módszerrel vagy a páciens alapbetegségéből kifolyólag végzett műtét során (laparotomia). A petefészek kéregállománya tartalmazza a primordiális tüszőket a petesejtekkel, melyek leálltak az osztódási folyamatban, nem differenciálódnak és metabolikusan is inaktívak. Számos kutatás szerint az alacsony víztartalom, a magas felület-térfogat arány, az alacsony metabolikus aktivitás és a zona pellucida hiánya a primordiális tüszőket kifejezetten ellenállóvá teszi a fagyasztás okozta lehetséges károsodással szemben. A kéregállomány egy részének eltávolítása (1 x 1-2 cm-es darabok), izolálása után azt 1-3 mm vastagságú szeletekre vágják; fagyasztás előtt ezeket a kortikális csíkokat krioprotektáns anyaggal kezelik, hogy a sejteket megvédjék a fagyasztás okozta károsodástól. Az anyag hatásának kifejtéséhez fontos a csíkok kellően vékony volta. A kezelés után a szeleteket folyékony nitrogénben, -196 °C- on tárolják. A páciens alapbetegségéből való kigyógyulása után lehetősége van a fagyasztva tárolt szövet visszaültetését kérni (autotranszplantáció), ahol az a visszaültetés után petesejtek érlelését, endogén hormontermelést és menstruációs ciklusok visszatértét is biztosíthatja.

A kutatási keretszámon belül csak az eljárás kutatással közvetlenül összefüggő elemei igényelhetőek térítésmentesen a rákos megbetegedéssel küzdő páciensek számára. Amennyiben a páciens bármilyen laborvizsgálatot, vagy szakorvosi konzultációt is igénybe kíván venni, annak költségei a klinika hivatalos árlistája alapján kerülnek számlázásra.

A programban való jelentkezéshez kérjük, hogy bővebb információért keresse fel az Önt kezelő onkológus specialistát. A kutatásban való részvételt kizárólag onkológus kezdeményezheti a pácienssel való egyeztetést követően.


ivarsejtbankbanner