Lombikprogramot támogató relaxációs hanganyag

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetben idén indítottunk el egy hazánkban egyedülálló programot, amely során a gyermekre vágyó nők közvetlenül a beavatkozások – például az embrió visszaültetése - előtt relaxációt, illetve hipnózist vehetnek igénybe, ezáltal elősegítve annak a testi és lelki állapotnak az elérését, amely a lehető legfelkészültebben várja az embrió befogadását. A foglakozások a legtöbb esetben már a kivizsgálási szakaszban elkezdődtek, és sokan még a várandósság időszakában is igénybe vették ezt a lehetőséget.
A közös munka során elsősorban a pszichés támogatást és felkészítést igénybe vevő, gyermekre vágyó nők visszajelzései alapján született meg a hanganyag kialakításának igénye. Visszajelzésük alapján a pszichológussal való közös munka sokat segített a lombikprogrammal járó stressz csökkentésében, ugyanakkor hiányolták az önmagukra való odafigyelést és a lombikprogram különböző szakaszaira való ráhangolódást az olyan türelmet próbáló időszakokban, mint például az embrió beültetését (embriótranszfer) követő, sok esetben otthon töltött két hét.
A folyamatos visszajelzések és utánkövetés alapján három hanganyag született meg az ő igényeikhez igazodva:

 1. stimulációs időszakot támogató hanganyag
 2. embriótranszfert és az embrió beágyazódását támogató hanganyag
 3. lombikprogramot követő várandósság időszakát támogató hanganyag

Fontos tudnivalók:

 • Minden hanganyag elkészítését megelőzi legalább egy személyes találkozás, amelynek témája a gyermekvállalással kapcsolatos érzések, gondolatok tisztázása, valamint az első alkalmon a gyermekre vágyó reménybeli édesanya személyesen is átéli azt az önsegítő állapotot, amelyet a hanganyag is tartalmazni fog. Az ezzel kapcsolatos személyes élményeket igény esetén a hanganyag is tartalmazza.
 • A próbaalkalmat és a hanganyag elkészítését Higi Vera pszichológus, hipnoterapeuta-jelölt, klinikai szakpszichológus-jelölt végzi.
 • A hanganyag elkészítéséhez és átküldéséhez szükséges idő 4 nap, kiküldése MP3 formátumban, e-mailen keresztül történik. A hanganyag időtartama az adott szakasztól és egyéni élményanyagtól függően 10 perctől 20 percig terjed.
 • Az IVF további szakaszaihoz kapcsolódó hanganyag kialakítására is van lehetőség (pl. tüszőpunkció, szülésfelkészítés).
 • Kialakítása két részből áll, egy standard szövegből, illetve egy személyre szabott részből, amely az első saját élményen és az azt követő élménymegosztáson alapul. A hanganyag szöveges részből és az alatta hallható relaxációs zenéből áll.
 • A hanganyag mellett speciális lombikprogramot támogató pszichológiai konzultáció is elérhető gyermekre vágyó nők, férfiak és párok számára.
 • A hanganyagot készítő szakember minden hanganyag meghallgatását követően visszajelzést kér.
 • A hanganyag elkészítését megelőző személyes találkozáshoz időpont egyeztetés szükséges a +36 1 799 51 20-as telefonszámon.

Néhány visszajelzés (a páciensek engedélyével):


Kedves Vera!

Letöltöttem és meghallgattam a hanganyagot.
A hanganyag meghallgatásához kissé össze kellett magam szedni lelkileg a reggeli rossz hírek után, de az az igazság, hogy nagyon kíváncsi voltam rá.
A zene is fantasztikus és a rámondott szöveg is.
Jó érzés egy személyre és témára szabott meditációt hallgatni.
Egyszóval nagyon-nagyon tetszik.
Ha eljutok majd oda, hogy már túl vagyok a beültetésen, akkor biztos nagyon sokat fogom hallgatni, hisz a jelenlegi hanganyagaim között ez messze a legjobb a gyermek várásra.
Bár annyira megnyugtató és jó hallgatni, hogy szerintem már most is érdemes lenne rá relaxálni.

És még azt szerettem volna mondani, hogy a klinikáról már korábban is messze menőkig pozitív véleményem volt, de az az egyik legpozitívabb dolog volt számomra, hogy egy olyan nehéz pillanatban, amikor az ember iszonyatosan izgul a petesejt leszívás előtt és után, akkor bejön egy pszichológus és elbeszélget a pácienssel. Ez egy nagyon emberi,megnyugtató és figyelmes gesztus.
De az is tetszik sok minden más mellett a klinikában, hogy támogatják a programot pszichológiai oldalról, ami szintén egy fontos dolog.
Mert én pl. ennek a hanganyagnak most nagyon örülök.

Köszönöm szépen!!

Üdvözlettel:
Sz.R.


Kedves Vera!

A hanganyagokat mostanában is szoktam hallgatni, mert éjszakánként hajnalban felébredek, nem tudok visszaaludni, és ilyenkor ezeket szoktam hallgatni, hogy visszaaludjak.
Sz.R. a várandósság időszakában


Kedves Vera!

Meghallgattam a hanganyagot, es nagyon tetszett. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen kellemes, nyugtató perceket fog okozni.
Nagyon köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel:
K.D.


Kedves Vera!

Nagyon hasznos a stimulációs hanganyag, naponta legalább egyszer meghallgatom. Nekem nagyon sokat segít, nem is gondoltam volna, hogy ennyire sokat. A hanganyag segítségével minden félelmem szertefoszlik. Tudtam, hogy hasznos lesz, de azt nem is sejtettem, hogy mind testileg, mind lelkileg ilyen mértékben segíti a mindennapokat.
13 petesejtet is "növesztettem", jól vagyok, vasárnap lesz az embriótranszfer. A beültetést követően is szeretnék hanganyagot.
Üdvözlettel:
Zs.G.


Kedves Vera!

Először is elnézést szeretnék kérni, hogy csak most jelentkezem a hanganyag kapcsán. Ennek valójában két oka volt.

Lehet, hogy ezt már Ön is tudja, de abban a lombik programban, amikor a hanganyagot kaptam, sajnos nem volt alkalmam meghallgatni. Nem került sor végül embriótranszferre, mert a genetikai vizsgálat során kiderült, hogy nincs beültethető egészséges embriónk.

Október hónapban rögtön belevágtunk a következő programba, eddig viszont "babonából" nem mertem jelentkezni. De most, hogy túl vagyunk a 12. heti genetikai ultrahang vizsgálaton, már bátrabban merem megírni, hogy ha minden jól halad, nyár közepén egy fővel bővül a család. :-)

A hanganyag pedig tényleg nagyon sokat segített a beültetést követő első két (rendkívül stresszes) hét átvészelésében. Bevallom, kicsit szkeptikusan hallgattam meg első alkalommal, mert még soha nem találkoztam ilyen típusú hanganyaggal, de utána már egyértelmű volt, hogy minden nap meg fogom hallgatni. A két hétben a szokásos rohanás és munka mellett egyértelműen ez volt az, ami segített lelassulni és befelé figyelni (amit nagyon nehezen hittem el, hogy sikerülni fog). És a kételyeimet is segített eloszlatni, azzal, hogy erősítette bennem azt az érzést/gondolatot: egy új élet fejlődik bennem. Talán leginkább az a kép segített, amely a partján élő növényeket tápláló folyóról szólt (legalábbis ez azóta is sokszor eszembe jutott).

Nagyon köszönöm még egyszer a segítséget!!!

P.Zs.

 

"A stimulációt serkentő hanganyag nagyon szuper lett, megfelelően ellazított, és hatékonyan segített vizualizálni a petesejtek növekedését. Olyannyira, hogy a múltkori programban megérett 1 petesejt helyett most 7 petesejtet sikerült leszívni, amiből 6 meg is termékenyült. Nálam a petefészkek gyümölcsöző faként való elképzelése vált be. És hozzáképzeltem mindig, amikor injekciót adtam be, hogy a szuri a gyümölcsfáim tápoldata, és attól fognak majd szépen nőni, érni. Múltkor talán kicsit sok ellenérzésem volt a sok hormonnal szemben, és lehet, hogy ezáltal nem volt olyan hatékony a hormonkezelés.
Amire nem koncentráltam eléggé a stimulációs időszak alatt, az a méhnyálkahártya, ami sajnos nem is lett annyira vastag, de a végére a szükséges időpontig sikerült megfelelő vastagságúra növelni más gyógyszerekkel. Esetleg bele lehetne még építeni a hanganyagba kicsit több méhnyálkahártya vastagító vizualizációt. (Tudom hogy volt a végén egy-két mondat, de utána gyorsan vége is lett a hanganyagnak, úgy éreztem, hogy nem nagyon jutott idő elmélyülni abba a gondolatba.)

A befogadást segítő hanganyag is jó lett, olyannyira, hogy sokáig nem is jutottam el a végéig, mert elaludtam rajta. Annyira ellazított, hogy a vizualizációs részig már sokszor nem jutottam el. Számomra kicsit sokáig tartott a body scan rész, de ez egyéni dolog, hogy ki milyen hamar tudja ellazítani a porcikáit. viszont.

Nagyon szépen köszönöm a hanganyagokat, még egyszer, nem gondoltam, hogy tényleg szimpla vizualizációval ilyen fejlődést tudok elérni a petesejt stimuláció során.

További szép napot kívánok!

Üdvözlettel:

M.A."


ivarsejtbankbanner