Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Nemzetközi összefogás a meddőség ellen

Bécsben tartották a szülészet, nőgyógyászat és meddőség ellentmondásaival foglalkozó 25. világkonferenciát, a Controversies in Obstetrics, Gynecologyand Infertility (COGI) rendezvényét.

Az osztrák főváros adott otthont az idei, 25. COGI-nak november 30. és december 2. között, ahol most is a szülészet, a nőgyógyászat és a meddőség kérdéseiről beszélgettek a szakma nemzetközileg legelismertebb képviselői. A szervezetet Zion Ben Rafael professzor hívta életre még a kilencvenes években azzal a céllal, hogy a nemzetközi szaktekintélyek egy közös fórumon vitathassák meg a legújabb vívmányokról alkotott véleményüket, tapasztalataikat.

A COGI-hoz csatlakozó szakmai szervezetek azt szorgalmazzák, hogy a konferencián részt vevő szakemberek megismerhessék a legújabb és a leghatékonyabb, ugyanakkor már sikeresen alkalmazott módszereket, hogy ezzel elősegítsék hazájuk állandó megújulását, vagyis magát a gyógyítást.

Hazánk is részese a COGI 25 éves sikerének

A COGI évente rendezi meg úgynevezett tematikus konferenciáit, amelyeken különböző szekciókban a világ vezető szakértői teszik fel, beszélik át a nőgyógyászat különböző területeinek aktuális kérdéseit, osztják meg egymással kutatási eredményeiket és gyakorlati tapasztalataikat. A meghívott előadók mindig a legfrissebb kutatásokról számolnak be, míg a közönség soraiban helyet foglaló neves professzorok feltehetik kérdéseiket, elmondhatják az adott témával kapcsolatos észrevételeiket.

A 2015-ben Budapesten megrendezett COGI szervezője, a Magyar Humán Reprodukciós Társaság (MHRT) idén társszervezőként külön szekcióban vitatta meg az egyre többeket érintő meddőségi kérdéseket és a lombikbébiprogram nemzetközileg eltérő szabályozását és protokollját. Dr. Vereczkey Attila – szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi és endoszkópos sebészeti specialista, a Magyar Humán Reprodukciós Társaság alapítója – üléselnökként vezette a Termékenység, Támogatott Reprodukciós Technológia / Lombik Bébi Program (Infertility ART/IVF) szekció Preimplantációs Genetikai Szűrés / Diagnózis (PGS/PGD) elnevezésű ülését, ahol olyan világhírű szakemberek vitatták meg a meddőséget érintő legaktuálisabb kérdéseket, mint például Simon Fishel (anglia), Antonio Capalbo (Olaszország) vagy Nathan Treff és Norbert Gleichel (USA).

Balról jobbra a képen: Nathan Treff – genetikus, a Genomic Prediction alapítója; Antonio Capalbo – genetikus, a GENERA molekuláris biológiai labor igazgató; dr. Vereczkey Attila – a Versys Clinics – Humán Reprodukciós Intézet alapítója és orvos igazgatója; Simon Fishel – a Care Fertility alapítója, orvos igazgatója; Elpida Fragouli – az IVI RMA Global kutatólaborjának igazgatója; David Albertini – orvos, a Center for Human Reproduction kutatója; Norbert Gleichel – a Center for Human Reproduction igazgatója.


Világszerte egyre több a meddő pár

A női termékenység kérdése napjainkban egyre aktuálisabb: világszerte egyre több pár küzd azzal a problémával, hogy a régóta vágyott gyermek természetes úton nem fogan meg. A konferencián részt vevő szakemberek hasonló gondokról számoltak be, legyen szó az Egyesült Államokról, Angliáról, Olaszországról vagy Magyarországról, a kialakult helyzetet pedig a közös tapasztalatokat is elemezve próbálják minél hatékonyabban orvosolni.

Az okok között szerepel a társadalom átalakulása – a fejlett országok legnagyobb részében a nők egyre később vállalnak gyermeket –, a környezeti ártalmak, a hormonális vagy lelki problémák is. A meddőség problémaköre rendkívül összetett, kezelése kulcsfontosságú kérdéssé vált az elmúlt években, a megoldások keresése pedig sürgető feladat. A legújabb kutatásoktól, a technikai vívmányok, módszerek bevezetésétől és alkalmazásától a professzorok azt remélik, hogy a meddőség problémájának kezelésében egyre több sikert érnek el. A COGI szervezetéhez csatlakozó szaktekintélyek közös célként tekintenek arra, hogy a lombikbébiprogramok – a hatékony módszerek alkalmazásának köszönhetően – minél többször sikerrel zárulhassanak, hogy minden nemzet felzárkózhasson azokhoz a húzóországokhoz, amelyekben 70 százalék feletti sikerességi rátával számolhatnak, vagyis minél több egészséges baba jöhessen a világra. A következő COGI-konferencia 2018 novemberében, Londonban lesz.

Fotó: MHRT

Nőgyógyászat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus posuere massa fringilla sagittis vulputate. Vivamus egestas nisi id velit auctor gravida at sed diam. Phasellus nibh est, bibendum ac molestie non, accumsan gravida felis. Proin rhoncus porta ornare. Morbi maximus commodo tellus vel pulvinar. Quisque id nisi nibh. Nam tempus pretium felis ac auctor. Cras quam justo, facilisis et justo eget, imperdiet ornare nibh. In eu arcu luctus, viverra ligula non, placerat ex. Pellentesque hendrerit odio at suscipit accumsan. Integer lacinia sit amet lorem semper imperdiet. Donec tristique egestas pulvinar. Integer dignissim erat risus, nec sodales purus vestibulum sollicitudin. Donec nisl augue, aliquet venenatis fermentum ac, ultricies quis lectus. Nam velit leo, convallis et ipsum sit amet, efficitur ultrices risus.

Feliratkozás hírlevélre