Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Dietetikai tanácsaink

A fogantatás előtti étrend

A fogantatás előtti megfelelő életmód, illetve ennek részeként az étrend több szempontból is nagyon fontos. Egyrészt a petesejtek és spermiumok minőségét, a fogantatásra való képességet befolyásolja, így egy meddőségi klinikán kiemelt figyelmet igényel, másrészt pedig a gyermek fejlődésére is hatással van, ezen keresztül pedig élete végéig az egészségi állapotát befolyásolhatja. A megtermékenyüléstől számított első ezer nap meghatározó, ekkor csökkenthetjük több betegség, vagy kóros állapot későbbi kialakulásának rizikóját, mint például túlsúly, magas vérnyomás, diabétesz, de emellett a terhesség alatti húgyúti fertőzések, illetve gesztációs diabétesz és a szülési komplikációk valószínűségét is. Az sem elhanyagolható, hogy a leendő édesanya raktárait időben fel kell tölteni, hogy a várandósság és szoptatás során ne veszítsen saját készleteiből, például csontjainak kalcium tartalma ne csökkenjen.

Testtömeg

Fontos a majdani édesanya fogantatást megelőző testtömegét normalizálni, hisz mára világossá vált, hogy összefüggés mutatkozik a gyermek megfelelő fejlődése és a várandós testtömege között. Normális testsúlynak tekintjük azt, ha a BMI* (Body Mass Index, vagyis testtömeg-index) 18,5 kg/m2 és 25 kg/m2 között van. Ezalatt soványságról beszélünk, mely várandósság alatt rizikófaktor, ugyanis ha az édesanya alultáplált, az befolyásolja a vérerek képződését, és növeli annak az esélyét, hogy az újszülött kis súlyú (<2500 g) legyen, majd pedig hajlamossá váljon elhízásra, illetve növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Ezek mellett körükben gyakoribb a koraszülés és a csecsemőhalálozás is. Természetesen a sovány leendő kismamák számára sem a hozzáadott cukrot, üres kalóriákat tartalmazó élelmiszerek jelentik a legjobb választást testtömegnövelés elérésére, hiszen feltehetően szervezetük nem csak energiából tárol az egészségesnél kevesebbet, egyes táp-, és életfontos anyagok raktára is csökkent, illetve izomtömegük növelése is célszerű, nem elegendő zsírtartalékot felhalmozni.

bmi

25kg/m2-es BMI felett túlsúly, 30kg/m2-től pedig obezitás áll fenn. Hazánkban a nők mintegy fele a várandósság korai szakaszában túlsúlyos, vagy elhízott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) becslése szerint. Ezen állapotok hajlamosítanak a magas vérnyomásra, gesztációs diabéteszre, és a szülés utáni fertőzésekre. Mindezek mellett a szülés során fellépő komplikációk is gyakoribbak a normál BMI fölötti várandósoknál. A túlsúlyos nők átlagosan hosszabb ideig terhesek, és nagyobb tömegű (4000g feletti) csecsemőknek adnak életet, amely nehézségeket okozhat. Emellett az obez anyák gyermekei a rosszabb glikémiás válasz miatt gyakrabban szenvednek velőcső záródási rendellenességben. Arról nem is beszélve, hogy a menstruációs ciklus zavarai miatt nehezítetté válhat a teherbeesés is nem megfelelő tápláltsági állapot esetén.

Természetesen a BMI nem minden esetben tükrözi a tápláltsági állapotot megfelelően, hiszen például testépítőknél ez a mutató nem tudja figyelembe venni az izomtömeg súlyát, így náluk célszerűbb például testzsír százalékot mérni, erre egy módszer lehet az elektromos impedancia analízis.

Tápanyagok

A testtömeg optimalizálásának áldásos hatása jól dokumentált, ám a tápanyagok mennyisége és aránya is hatással lehet a lombikprogram kimenetelére. Feltehetően az elfogyasztott zsírok minőségének nagyobb jelentősége van, mint a mennyiségüknek. Az utolsó Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2014) eredményei szerint az ajánlottnál több telített zsírsav fogyasztása jellemző hazánk népességére. A magasabb telítetlen zsír összetételű diéta úgy tűnik, hogy jó hatással van az inzulin-glükóz háztartásra. 30-35 energiaszázalék zsírtartalmú diéta ajánlott, s a telített zsírsavak aránya 7E% alatt megfelelő.

A szénhidrátbevitel mennyisége és minősége kifejezetten meghatározó lehet a termékenység szempontjából, hisz az étkezés utáni vércukor és inzulinszintet direkten befolyásolják. Az inzulinrezisztenicának fontos szerepe van a csökkent termékenység kialakulásban férfiaknál és nőknél is. A hiperinzulinaemia hatással van a csökkent fertilitásra többek között az androgén (férfi nemi hormon) többlet, gyulladás, ovuláció hiánya és a PCOS (policisztás ovárium szindróma) kialakulásán keresztül. Az inzulinszenzitivitás többek között diétával, fizikai aktivitással, izomtömeg növeléssel, alvásminőség javítással, dohányzás elhagyásával növelhető.

folsav

A glikémiás válasz megadja, hogy az étkezés mennyire emeli meg a vércukorszintet, illetve azt, hogy az milyen gyorsan tér vissza a normál szintre. Lassú felszívódás, mérsékelt vércukorszint emelkedés, egyenletes visszatérés a normál szintre: kis GI (glikémiás index). Gyors felszívódás, nagy vércukorszint emelkedés és a szervezet részéről történő túlreagálás (a normál érték alá történő vércukorszint csökkenés): magas GI. De megállapításkor nagy átlagot vesznek, a szórás igen nagy, ráadásul egyéni eltérések is jelentősek a szervezet ételre adott válaszában. Az élelmiszerek glikémiás indexe 0 és 100 közötti, a glükóznak 100. Az érték nem mindig az, amit várnánk, hiszen az ételek összetettek, sok tényező befolyásolja a GI-t. Ráadásul jellemzően többféle élelmiszert fogyasztunk egyszerre, melyek hatnak egymás glikémiás indexére. Emellett a szervezet inzulinérzékenysége a nap folyamán is változik.

Az ajánlások többsége eleve a kis GI-jű élelmiszereket preferálja nagy mennyiségben (pl. zöldségek, gyümölcsök). A kevés finomított szénhidrát, cukor fogyasztása semmiféle kockázatot nem rejt. Túl soké azonban nem csupán a fogszuvasodás kockázatát növeli, de puszta energiabevitel nutriensek nélkül. Sokan azt hiszik, hogy mivel a méz természetes táplálék, tele van vitaminokkal és egyéb fontos tápanyagokkal. Közel ugyanannyi a cukor benne, mint a közönséges konyhai szacharóz azonos mennyiségében, bár más formában tartalmazza. Vitamint csak nyomokban tartalmaz. Ráadásul a méz szirupos folyadék, így 1 teáskanál méz több cukrot rejt magában, mint 1 teáskanál kristálycukor. Nem minden élelmiszerre igaz az, ami a mézre. 1 narancs pl. ugyanannyi cukrot és kalóriát tartalmaz, mint egy kanál kristálycukor vagy méz, de emellett rost, vitamin és némi fehérje is jut be a szervezetbe általa. A lényeg nem az, hogy természetes vagy finomított cukorról beszélünk, sokkal inkább az, hogy koncentrált vagy egyéb élelmiszeralkotókkal „hígított” cukorformákat fogyasztunk.

cukor

A fogyástól függetlenül az alacsony glikémiás indexű étrend a zsírok, fehérjék és szénhidrátok arányát figyelő konvencionális diétákhoz képest kedvezőbb több szempontból is. Kismértékű fogyás mellett az alacsony GI-jű étrend egy kísérletben háromszor annyira növelte az inzulinszenzitivitást. Emellett magasabb arányban jelentkezett e diéta mellett rendszeres menzesz, illetve jobb közérzet. A konvencionális diétával azonos változásokat okozott a vérzsírok szintjeiben, androgén hormonok terén, illetve a gyulladásos mechanizmusokban. Emellett az alacsony glikémiás indexű étrendet követők jellemzően az egyébként túl alacsony bevitelű élelmiszeralkotókból, mint a folát, rost, vas, kalcium, magnézium, jód, riboflavin többet fogyasztottak.

Az alacsonyabb glikémiás terhelés (mely mutató nem csak a glikémiás indexet nézi, hanem az elfogyasztott szénhidrátmennyiséget is), illetve az alacsonyabb glikémiás index akutan csökkentik az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, következményesen az inzulinszint emelkedést is. Az alacsonyabb szénhidrát tartalom csökkenti az éhgyomri inzulinszintet és a CRP szintet, mely gyulladást jelez. Tehát az alacsonyabb glikémiás terhelés javíthatja a petesejtek és a spermiumok minőségét.

Habár mind az emelt és a csökkentett szénhidrátbevitel eredményez fogyást, az enyhén csökkentett (mintegy 45 E%-os) bevitel alkalmazása hosszú távon a legkifizetődőbb, emeltebb protein bevitellel (~25 E%). A felnőttek energia-bevitelének 55-60%-a legyen szénhidrát, amennyiben nem elhízottak. A cukorfogyasztás ne haladja meg az összes energia 10%-át. A szénhidrátok és lipidek a két fő energiaforrásunk. Ha az egyik mennyisége magas az étrendben, a másiké rendszerint alacsony. Az étrend, amely megfelelő mennyiségű szénhidrát (45-65%) és zsír (20-35%) bevitelt ér el, elősegíti az egészség megőrzését. A szénhidrát mennyiségi növekedésekor a teljes kiőrlésű gabonafélékre, zöldségekre, hüvelyesekre és gyümölcsökre kell gondolnunk, melyekben sok a keményítő a rost, és cukrok csak természetesen vannak jelen.

telített zs

Rostok

A magasabb, magvakból és cereáliákból származó rostbevitel növeli az inzulinérzékenységet 72 órán belül. A rostdús táplálkozás csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. A rost megköti az epét a bélrendszerben, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet. A 2-es típusú diabétesz kialakulása ellen hat, lassítja a glükóz felszívódását, így a hirtelen vércukorszint ugrásokat is mérsékli. Bélmozgás serkentéssel erősíti a bélfalat, a könnyebb székletürítés meggátolja a székletpangást, csökken a fertőzésveszély. Fontos azonban, hogy a magas rostbevitel mellett sok folyadékot is fogyasszunk, hiszen a rostok enélkül bélelzáródást is okozhatnak.

Vitaminok, ásványi anyagok

Napjainkan az energiaszükséglet alacsonyabb, a kevesebb fizikai aktivitás következtében, így kevesebb élelmiszerrel kell a tápanyagigényt kielégíteni, így fontos, hogy az étrend vitamin és ásványi-anyag gazdag legyen. Bizonyos mikronutriensek bevitele jellemzően alacsony, még kiegyensúlyozott diéta mellett is, mely a táplálékkiegészítők használata mellett szól. A felszívódást rengeteg tényező befolyásolhatja, például a kávé, tea, rostok, alkohol csökkentik, így célszerű ezek fogyasztásától külön szedni, s étkezés közben bevenni az étrendkiegészítőket.

Egészséges, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás javasolt a fogamzóképes korú nőknek (odafigyelve a folsav, vas, cink és jód kellő bevitelére). A folsav szupplementációt a terhességet megelőzően kell elkezdeni, ha van rá mód (a nem tervezettnél értelemszerűen észleléskor), és a 12. terhességi hétig folytatni kell a velőcső záródási rendellenességek megelőzése céljából. Szükséglete 600μg, vegyes táplálkozás mellett 400μg kiegészítés indokolt. A velőcső kritikus periódusa a terhesség 17. és 30. napja közé tehető, ekkor sokan még nem tudnak arról, hogy várandósok. Ha a fogantatás után kezdi el a várandós a folsav szupplementációt, akár napi 1000μg-ig is emelheti az adagot. Akinek már volt olyan terhessége, ahol előfordult velőcső záródási hiba, 10-szeres mennyiségű dózis ajánlott az egészségeshez képest. De az 1mg feletti folsavbevitel elfedhet B12-vitamin hiányos anémiát, ezért mindenképp orvosi felügyelet szükséges ekkora dózis esetén.

 

elhízás.képes

Jódpótlás: Jódozott konyhasó használata, tengeri halak fogyasztása, tej illetve tejtermékek fogyasztása mellett napi 100-150μg jód kiegészítés javasolt. 200μg-ról 230μg-ra emelkedik a jódszükséglet, ebből kb. 120μg-t az étkezéssel és jódozott sóval be tudunk vinni, a többit viszont valamilyen készítmény formájában kell pótolni. Pajzsmirigybetegség esetén mindenképp konzultáljon orvossal.

A vasbevitelt a magzat, a méhlepény és a megnövekedett vérmennyiség miatt szükséges növelni. 30mg/nap elegendő. Ezt a mennyiséget étkezéssel nem tudjuk biztosítani. A vasforrásként kiváló élelmiszerekből (húsok, halak, stb.) a felszívódást C vitaminban gazdag élelmiszerekkel tudjuk elősegíteni.

Fizikai aktivitás

A rendszeres testmozgást végzők jobban alszanak, és az alvás alatt a szövetregeneráció is hatékonyabb. Az anyagcsere felgyorsulása miatt többet ehetnek, és a hatékonyabb folyamatok miatt kisebb az egészségtelen komponensek hatásának megnyilvánulása. A testmozgás arányaiban csökkenti a zsírmennyiséget a testben. A csontsűrűséget az optimális értékek felé közelíti, így a súlyokkal történő edzés véd a csontritkulás kialakulása ellen. A fertőző betegségeknek való jobb ellenálló képességgel ruház fel. Egyes daganatok kialakulásának valószínűségét csökkenti. A keringést stabilizálja, a légzésfunkciót javítja. A szív és érrendszeri betegségek és a kettes-típusú cukorbetegség rizikóját csökkenti. Koleszterinszint csökkenést eredményez. Az a hasi zsírmennyiséget is csökkenti. Az epehólyag betegségeinek kialakulását megelőzi. A depresszió ellen is hatásos, s a nők fogamzóképességét javítja

Vegetarianizmus

Vegetáriánusként tájékoztassuk szülészorvosunkat speciális étrendünkről. Ha csak tejet, illetve tojást fogyasztanak és halakat is elutasítják, akkor az omega-3 zsírsavat is pótolni kell. Vas, B12 illetve cinkhiány jellemző ezekre a kismamákra, ezért ezeket étrend-kiegészítő formájában biztosítani kell.

vas

Vegán étrend

Energia, fehérje, kalcium, cink, vas, B2, B12 és D-vitaminból hiányos az étrend. Érdemes a gyermekvárás idejére kiegészíteni az étkezést esetleg tejjel, tojással vagy hallal. Ha ezt mégsem vállalja a kismama, akkor még a fogantatás előtt szükséges elkezdeni olyan étrend-kiegészítők szedését, amivel fel tudja tölteni szervezetének hiányos raktárait. Fontos a rendszeres orvosi felügyelet.

Dohányzás

A dohányzás mindkét nem termékenységét negatívan befolyásolja. Növeli az infertilitást, illetve jellemzően hosszabbítja a teherbeesés idejét. Egyes források szerint a terméketlenség 13%-a dohányzás miatt alakul ki. Azon párok esetében, ahol mindkét fél dohányzik, a teherbeesés esélye az ötödére csökken. Emellett a cigarettázás a menopauza idejét akár 4 évvel is előrébb tolhatja. Nehezíti a beágyazódást is. A dohányzók szervezete stimulációra kevésbé reagál, illetve körükben növekszik az éretlen petesejtek aránya a lombikprogramok alatt. Kutatásokban amennyiben a recipiens dohányzott, alacsonyabb terhességi mutató volt jellemző petesejt donációnál. A sperma minősége és a dohányzás is olybá tűnik, hogy összefüggésben állnak, ugyanis a mozgékonyságot és az alakot is befolyásolja az ondó spermiumkoncentrációján kívül. Alacsonyabb sperma antioxidáns aktivitás miatt jellemzőbbé teszi a DNS károsodást. A passzív dohányzás is hatással van a teherbeesés esélyére, sőt úgy tűnik, majdnem olyan mértékben hosszabíthatja a teherbeesés bekövetkeztét, mint maga a dohányzás. Szerencsére azonban az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy mintegy egy év dohányzás-megvonás teljesen visszafordítja a cigarettázás negatív hatását a termékenységre.

Alkohol

Mind a férfi és női alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja a termékenységet, ám nem határozható meg jelenlegi tudásunk szerint pontosan az a mennyiség, melynél ez a hatás kimutatható. Kutatások azt igazolják, hogy az alkoholt fogyasztó nők között a leszívásnál kevesebb petesejt nyerése volt jellemző, illetve a beágyazódás is rosszabb arányú volt. A férfiak alkoholfogyasztását összekötik a csökkent libidóval, merevedési zavarokkal, rosszabb spermiummozgékonysággal, abnormális alakkal, kevesebb spermiumszámmal.

Koffein

Jellemzően a koffeint a kávéhoz kötjük, de tea, kóla illetve csokoládé és egyéb kakaót tartalmazó élelmiszereken keresztül is fogyasztjuk. Hatása nehezen mérhető, mert különbözően reagál a szervezetünk bevitelére, illetve egyéb tényezők hatását nehéz kiszűrni, mely befolyásolhatja az eredményt. Még nem áll rendelkezésünkre elég tanulmány ahhoz, hogy egyértelmű összefüggéseket mondhassunk ki, ám jelenleg úgy tűnik, hogy negatív hatással van a leszívott petesejtek számára, illetve a megfelelő minőségű embriók arányára, így mértéktelen fogyasztása semmiképp nem javasolt gyermekvállalásra készülve.

Az antioxidánsgazadag étrend a férfiak spermaszámát növeli. A kiegyensúlyozott étrend a legjobb segítség táplálkozási oldalról. A krónikus betegségeket különös odafigyeléssel kell kezelni: diabétesz, fenilketonuria, szexuális úton terjedő betegségek stb. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a környezeti szennyezőanyagok módosítják a génexpressziót, így nem csak az anya, de a magzat számára is károsak, s már a perikoncepcionális időszakban célszerű elhagyni őket.