Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Andrológiai és Urológiai Központ

Versys Clinics Férfi Meddőségi Központ

A férfiak nemzőképessége

Az andrológia a férfi nemi szervek megbetegedéseivel, funkciózavaraival foglalkozó tudományág. Magában foglalja a férfiak megtermékenyítő képességének és szexualitásának működését, kóros működéseit, kivizsgálását és kezelését. Tevékenysége mára kibővült a férfi-fogamzásgátlás és a férfiklimax témakörével is.

Mitől függ a férfiak nemzőképessége?

A férfiak nemzőképessége a spermiumok állapotától függ. Befolyásolja a spermiumok száma, morfológiája és mozgási tulajdonságaik. A meddőség a párok esetében 40-40%-ban vezethető vissza férfi-, illetve női eredetűre.

Ha alacsony a spermiumszám, kevesebb spermium éri el a petesejtet természetes körülmények között. Ha a mozgási tulajdonságaiban vagy a morfológiájában van eltérés, csökken a túlélés esélye a női ivarszervben, illetve nehezebben jut el a petesejtig.

Egyes esetekben immunológiai oka is lehet a fogamzás elmaradásának. A nő immunrendszere ellenanyagot termelhet a partnere spermiuma ellen, illetve bizonyos esetekben a férfi szervezete a saját spermiumai ellen termel. Ez összecsapódásra készteti, illetve károsítja a spermiumokat, ezáltal gátolva a termékenyítési képességüket.

Milyen lehetőségek vannak a férfimeddőség kezelésére?

 • Gyógyszeres (okoktól függően bizonyos gyógyszerek alkalmazása)
 • Műtéti kezelés
  • herevisszér- (varicokele) tágulat műtéti megoldása
  • herebiopszia
  • hereszövet felhasználása mesterséges megtermékenyítés során
  • hereszövet mélyfagyasztása
  • asszisztált reprodukciós kezelések (mesterséges megtermékenyítés) különböző formái
 • Végső esetben, ha a férfinál egyáltalán nem található spermium, vagy valamilyen súlyos öröklődő genetikai betegség áll fenn, ún. donorspermium-szolgáltatás is igénybe vehető.

 

Mit vizsgál az andrológia?

Andrológia a férfi meddőség (gyermektelenség oka a férfi oldalon van) kivizsgálásával, a merevedési zavarok (erektilis diszfunkció) kivizsgálásával és kezelésével, az idősödő férfi hormonális változásaival és a férfiak fogamzásgátlásával foglalkozó tudomány.

A meddőség WHO (1995) általi definíciója: Rendszeres, aktív szexuális életet élő, fogamzásgátlási módszereket nem használó pár esetében a terhesség 1 éven belül nem jön létre.
Magyarországon bevett gyakorlat, hogy gyermektelen párok esetében a női oldalt kezdik el kivizsgálni és amikor ott nem igazolódik eltérés, akkor következik a férfi oldal kivizsgálása. Ez a nézet alapvetően hibás, hiszen 40%-ban a nők, de ugyanúgy 40%-ban a férfi oldal tehető felelőssé azért, hogy egy kapcsolat gyermektelen. Így az andrológusok igyekeznek azt a szemléletet meghonosítani a hazai gyakorlatban, hogy a nők kivizsgálásával párhuzamosan a férfiak kivizsgálása is kezdődjön el. A merevedési zavarok jó része kezelhető, ezért érdemes vele szakemberhez fordulni.

A merevedési zavar nemcsak a gyermeknemzés szempontjából jelenthet problémát, hanem más szervek, szervrendszerek megbetegedésére hívhatják fel a figyelmet. Így például a merevedési zavar első jele lehet a szív,- érrendszeri megbetegedésnek és/vagy a cukorbetegségnek. Ezek mellett azonban egyéb megbetegedésekben (pl: tesztoszteron szint csökkenésében, pszichés zavarokban is) előfordulhat hasonló tünet. A kivizsgálás kezdetén fontos elkülöníteni, hogy a szervi elváltozások vagy pedig pszichés ok állhat a háttérben. A kezelés alapvetően más-más mindkét esetben.
Az andrológusok által végzett leggyakoribb műtétek a következők: varicokele (here visszérsérv), spermiumnyerés heréből (TESE), spermiumnyerés mellékheréből (MESA), hydrokele (herevízsérv), művi meddővé tétel (vasektomia), circumciso (előbőr eltávolítása), frenulotomia (rövid fitymafék átvágása), hímvesszőn és herezacskón lévő elváltozások műtéti kezelése, illetve mikroszkóppal végzett műtétek (mTESE, mikroszkópos varicocelectomai).

Az andrológiai kivizsgálás menete:

A rendelőbe érkezést követően először a páciens anamnesiének feltérképezése történik. Kikérdezzük a korábbi betegségeket, esetleges műtéteket, a szedett gyógyszereket, az esetlegesen meglévő allergiákat, környezeti ártalmakat. Ezt követi a fizikális vizsgálat (a nemi szervek vizsgálata), majd pedig az ultrahang vizsgálat. Ezt követi a laborok elrendelése (ez vérvételt jelent, illetve ondóvizsgálatot. Az ondóvizsgálat részletei lentebb olvashatóak.

Tudnivalók a spermavizsgálatot megelőzően:

A vizsgalatot megelőzően 3-5 nap karentia (önmegtartóztatás) szükséges. Ez azt jelenti, hogy nem történhet ondótávozás. A minta leadása általában az adott intézményben egy mintaadó szobában történik vagy otthon. Ha otthon, akkor azzal kell számolni, hogy egy órán belül be kell érni vele a vizsgáló laboratóriumba. A mintaadás céljára használt edény tiszta, vegyszermentes műanyag edény. A minta leadása legtöbbször maszturbacio útján történik meg. A vizsgálatot megelőzően a nemi szerveket meg kell tisztítani, főleg ha az ondóminta tenyésztésre fog kerülni. Figyelni kell arra, hogy az ondókilövellés első fele is a mintaadó edénybe kerüljön, mert ellenkező esetben mind a spermium számolás mind pedig a volumen meghatározása esetében tévesen eltérő eredmény fog leírásra kerülni, ebből kifolyólag pedig a lelet is a valóságtól eltérést fog mutatni. A mintát - ha annak a leadása nem az adott vizsgáló intézményben történik-. akkor testmeleg környezetben kell szállítani. A túl meleg vagy hideg, a spermiumok mozgására befolyással van.

Spermavizsgálat menete:

A minta beérkezését követően, annak vizsgálatát egy óra múlva kezdjük meg. Ennyi időre van szükség általában, hogy a normál minta lefolyósodjon és vizsgálni lehessen. Ezt követően megvizsgáljuk a fizikai paramétereit (mennyiség, szín, szag, pH, viszkozitás) ezeket jegyzőkönyvben rögzítjük, majd a natív mintából tárgylemezre cseppentünk és fedőlemez alatt vizsgáljuk és számoljuk a spermiumok mozgását. Majd a mintából pipettával Makler kamrába juttatunk egy kis mennyiséget és következik a számolás (koncentráció, teljes spermaszám meghatározása). Ebben a kamrában végezzük el az úgynevezett peroxidaz tesztet is, amikor is megszámoljuk a mintában lévő kerek sejtek számát (gyulladásra utaló jel, ha a meghatározott érték felett van). Ezt követően mintából tárgylemezre kenetet húzunk, azt fixáljuk és festjük. A kihúzott mintában megvizsgáljuk a spermiumok morfológiáját (alakját illetve az esetleges alaki deformitásokat).
A számolást egy adott mintában kétszer kell végrehajtani a WHO V. elvei alapján.

Spermavizsgálat eredményének magyarázata, fogalmak:

 Normozoospermia  A spermiumok mozgása, alaki megjelenése és számbeli aránya a normál érték felett van.
 Oligozoospermia  Csökkent spermiumszám
 Asthenozoospermia  Csökkent mozgási képességgel rendelkező spermiumok
 Teratozoospermia  Károsodott alaki felépítésű spermiumok
 Oligo-astheno-teratozoospermia  Számbeli, mozgási és alaki paraméterek mind a normál érték alattiak
 Krioptozoospermia  Az ejaculatumban csak centrifugálás után található spermium
 Necrozoospermia  Kizárólag nem életképes spermiumok jelenléte
 Azoospermia  A spermiumok teljes hiánya
 Leukocytospermia  A mintában 1millió/ml feletti fehérvérsejtszám
 Aspermia  Ondó hiánya (nincs vagy retrograd ejekuláció)

WHO V. (2010) 5% feletti - a leletben is megtalálható- értékei (normálértékek):

Ondó térfogat > 1.5 ml
pH > 7.2
Spermium koncentráció (millió/ml) > 15 millió/ml
Összes jól mozgó Spermium (Progresszív és nem progresszív PR+NP%) > 40%
Progresszív motilitás (PM%) > 32%
Életképesség (vitalitás)% > 58%
Összes spermium szám > 39 millió/minta
Spermium normál morfológia (normál alak) > 4%
Fehérvérsejt (millió/ml) < 1 millió/ml
MAR (Mixed Agglutination Reaction) teszt (immunológiai eredetű meddőség esetén) < 50%

Egyéb fontos értékek:

Zinc (mikromol/ejaculatum) (prosztata funkció) > 2.4
Fruktóz (mikromol/ejaculatum (ondóhólyag funkció) > 13
alfa glükozidáz (mU/ejaculatum) (mellékhere funkció) > 20

Milyen genetikai okai vannak a férfimeddőségnek?

A házaspárok 10-15%-a akarata ellenére gyermektelen. A terméketlenség vagy más néven infertilitás oka 35-40%-ban csak a férfiban rejlik. A becslések szerint a meddő férfiak 15%-ánál valamilyen genetikai rendellenesség áll a nemzőképtelenség hátterében. A genetikai rendellenesség következtében csökkent spermiumszámot (oligozoospermia, ilyenkor az ondóban lévő spermiumok száma 5 millió/ml alatti) vagy a spermiumok hiányát (azoospermia) figyelhetjük meg a spermavizsgálat során. Bár a férfimeddőséget okozó komplex genetikai okok jó része még ma is ismeretlen, az ismert genetikai okok vizsgálatára számos lehetőség van.

A gondos andrológiai szakorvosi kivizsgálás után, abnormális spermakép esetében, a genetikai kivizsgálás javasolt. Genetikai tanácsadás különösen ajánlott a mesterséges megtermékenyítés (ún. asszisztált reprodukció) különböző módjainak alkalmazása előtt, egyrészt az infertilitás hátterének tisztázására, másrészt hogy meghatározzuk az esetleges genetikai rendellenesség fiú utódokba történő átörökítésének kockázatát.

Mit kell tennem vizsgálat előtt, mire készüljek?

Kollégáink vagy szükség esetén orvosaink a konzultáció/vizsgálat időpontjának egyeztetése alkalmával pontos felvilágosítást adnak a fontos tudnivalókról.

Meddig tart a vizsgálat?

Attól függően, hogy az orvos milyen vizsgálatokat szeretne elvégezni, a vizsgálati idő 30 – 60 perc közötti időtartam lehet.

Mit kell tennem vizsgálat előtt, mire készüljek?

A vizsgálatot követően 1-2 héten belül elkészül a lelet, amelyet kérés esetén elküldünk az Ön által megadott e-mail-címre.

Férfi Meddőségi Központ Árak

Andrológiai és Urológiai Központ - Konzultáció és Vizsgálatok

Megjegyzés, magyarázat

Ár

Első andrológiai konzultáció anamnézis, fizikális vizsgálat, receptírás 25 000 Ft
Első urológiai konzultáció anamnézis, fizikális vizsgálat, receptírás 25 000 Ft
Kontroll vizsgálat 16 000 Ft
Lelet konzultáció /alkalom 5 200 Ft
Receptírás /alkalom 3 000 Ft
Here ultrahangvizsgálat 21 000 Ft
Prostata transrectalis ultrahang 26 000 Ft
Hímvessző color Doppler ultrahang 33 000 Ft
Spermiogram+tenyésztés+STD 6 szűrés - csomagban 75 000 Ft
Spermiogram minimum 3, maximum 5 napos önmegtartóztatás ajánlott 25 000 Ft
Általános bakteriológiai tenyésztés és rezisztencia vizsgálat 15 000 Ft
STD 6 Gardnerella, Trichomonas., Gonorrhoea, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma 48 000 Ft
DNS fragmentáltság mérés áramlási citometriával 55 000 Ft
Akroszóma reakció mérés spontán és indukált 48 000 Ft
ROS mérés áramlási citometriával 36 000 Ft
MAR teszt (ondóminta immunológiai vizsgálata IgA+IgG) 1 hónapon belüli SPGhez 21 000 Ft
HBA teszt spermium petesejthez kötődése 28 000 Ft
Ondófolyadékban lévő IL6 és IL8 meghatározása áramlási cytométerrel 47 000 Ft
HPV szűrés ondó vagy húgycsőkenet 20 000 Ft
PMN elasztáz 22 000 Ft
PSA 4 200 Ft
Y kromoszóma mikrodeléció Y kromoszóma mikrodeléció 54 000 Ft
Vizeletáramlási vizsgálat 12 500 Ft
Cystoscopia (hólyagtükrözés) 81 000 Ft
Urodynamia vizsgálat 54 000 Ft
Udodynamia, cysto manometra 73 000 Ft
Video urodynamia 83 000 Ft
Vizelet hárompohár próba 5 200 Ft
Prosztata maszátum mikroszkópos vizsgálata 5 200 Ft
Katéter behelyezés,csere 10 500 Ft
Katéter átöblítése 4 200 Ft
Suprapublikus katéter behelyezése 16 000 Ft
Ondóváladék-tenyésztés és rezisztenciavizsgálat 10 500 Ft
Humán ondó totál antioxidáns kapacitás (TAC) 22 000 Ft
Humán ondó leukospermia áramlási citométerrel 22 000 Ft
Humán ondóplazma Fruktóz tartalma 2019.május 1-től elérhető vizsgálat 12 500 Ft
Humán ondóplazma Cink tartalma 2019.május 1-től elérhető vizsgálat 12 500 Ft
Humán ondóplazma alfa-glukozidáz tartalma 2019.május 1-től elérhető vizsgálat 12 500 Ft

Andrológiai és Urológiai Központ - Fagyasztási technikák

Megjegyzés, magyarázat

Ár

Spermafagyasztás 70 000 Ft
Fagyasztott sperma tárolása Ft/hó 5 000 Ft
Hereszövet fagyasztás 92 000 Ft
Fagyasztott hereszövet tárolása Ft/hó 5 000 Ft

Andrológiai és Urológiai Központ - Beavatkozások

Megjegyzés, magyarázat

Ár

Phimosis-műtét, circumcisio körülmetélés 156 000 Ft
Frenulotomia Fék átvágása 104 000 Ft
Varicocele műtét here visszér műtét 226 000 Ft
Mikrosebészeti Varicocele műtét 305 000 Ft
Herebiopszia (TESE), Mellékhere-biopszia 198 000 Ft
Mikrosebészeti Herebiopszia (TESE), Mellékhere-biopszia 279 000 Ft
Kétoldali térkép biopszia 268 000 Ft
Mikrosebészeti kétoldali térkép biopszia 338 000 Ft
Cystoscopia (hólyagtükrözés) helyi érzéstelenítésben 52 000 Ft
Cystoscopia (hólyagtükrözés) általános érzéstelenítésben, műtétben 127 000 Ft
Ffi külső genitáliákon végzett kisebb műtétek adhesiolisis, meatotomia, genitalis szemölcsök eltávolítása 104 000 Ft
Ffi külső genitáliákon végzett közesebb műtétek dorsalis incisio, penis biopszia,circumcisio 156 000 Ft
Ffi külső genitáliákon végzett nagyobb műtétek hydrocele, varicocele, epidydimectomia 248 000 Ft
Elektro-ejakuláció Az ár az altatás díját nem tartalmazza 156 000 Ft

Genetikai Centrum

Megjegyzés, magyarázat

Ár

Konzultáció 35 000 Ft
BRCA BRCA1 és BRCA2 gének TELJES átvizsgálása, az előforduló összes lehetséges mutáció meghatározása az elérhető legérzékenyebb géndiagnosztikai módszerrel 210 000 Ft
Extended BRCA1 és BRCA2 gének mellett további 14, az emlőrák kialakulásában szerepet játszó gén teljes feltérképezése (ATM, BARD1, BRIP1, CDH1, CHEK2, DIRAS3, ERBB2, NBN, PALB2, RAD50, RAD51, STK11, TP53, KRAS gének 365 000 Ft
Genetikai amniocentézis (GAC) 1 gyermek esetén tartalmazza a cytogenetikai laborvizsgálatot is 175 000 Ft
Chorion biopszia (CVS) tartalmazza a cytogenetikai laborvizsgálatot is 175 000 Ft
Kombinált teszt (A terhesség első trimeszterében 11. és 14. hét között végzett vizsgálat - PAPP-A és ß-hCG) 29 000 Ft
Quartett teszt (A terhesség 15. és 20. hete között végzett vizsgálat - AFP, ösztriol, hCG, inhibin-A) 37 000 Ft
Szekvenciális szűrés (A terhesség második trimeszterében végezhető vizsgálat) 37 000 Ft
Panorama plus Down kór, Patau szindróma, Edwards kór, magzat neme, klinefelter szind, tripla x szind, turner szind, jacob szind, gen tanácsadás, klinikai megerősítés magas kockázat esetén 177 000 Ft
Panorama 22q 198 000 Ft
Panorama extra Down kór, Patau szindróma, Edwards kór, magzat neme, klinefelter szind, tripla x szind, turner szind, jacob szind, digeorge szin, cri-du-chat szind, angelman szind, prader-willi szind, 1p36deléciós szind, gen tanácsadás, klinikai megerősítés magas kockázat esetén 218 000 Ft
CFTR 50 mnt. Genetikai teszt 275 000 Ft
teljes gén szekvenálása n-fibron 246 000 Ft
Genetikai amniocentézis (GAC) 1 gyermek esetén kiterjesztett 375 000 Ft
Integrált teszt 30 000 Ft

A feltüntetett árak kizárólag tájékoztató jellegűek, pontos árat a személyre szóló kezelési terv ismeretében határozunk meg.