Figyelmeztetés
 • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 709
Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Genetikai Centrum

Versys Clinics Genetikai Centrum

Kedves Páciensünk! Tájékoztatjuk, hogy az adott szakrendelés csak skype-os konzultáció formájában érhető el.
További, részletes információkért jelentkezzen elérhetőségeink bármelyikén: e-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

A Versys Clinics – Genetikai Centrumban szakembereink pácienseink számára genetikai tanácsadást biztosítanak, ahol többek között teljes körű információt kapnak arról, ha valamilyen veleszületett vagy csak később manifesztálódó, de nagy valószínűséggel genetikai hátterű betegségre/rendellenességre lehet következtetni. A tanácsadás feladata emellett a felmerülő betegség pontos természetének és kiváltó okának tisztázása is, valamint a tanácsadáson megjelent személyre és hozzátartozóira vonatkozóan a genetikai kockázat megállapítása. Genetikusaink arról is tájékoztatják az érintetteket, hogy a kimutatott betegségnek milyen a várható lefolyása, valamint segítenek abban, hogy milyen genetikai vizsgálatok szükségesek még a jövőben.

A Versys Clinics – Genetikai Centrum genetikai tanácsadásán történnek a meddőséggel kapcsolatos szűrő- és diagnosztikus vizsgálatok is, illetve a lehetőségek felvázolása, az információk értékelése. A meddőség megközelítőleg 30 százalékban a genetikai tényezők miatt jön létre, ezért az asszisztált reprodukciós technikákat megelőző vizsgálatok között – mint pl. az inszemináció, IVF vagy az ICSI – fontos szerepet kell betölteniük a genetikai vizsgálatoknak is.

Mikor van szükség genetikai vizsgálatra?

Mikor van szükség genetikai vizsgálatra?

 • Ha Ön vagy a párja valamilyen genetikus betegséggel küzd.
 • Akkor, ha a szülők családjában előfordul valamilyen genetikus betegség.
 • Amennyiben korábban már volt olyan terhesség, amelyet genetikai rendellenesség miatt meg kellett szakítani.
 • Ha már megszületett gyermekük valamilyen genetikai rendellenességgel/betegséggel küzd.

Prenatális genetika

Az újszülöttek körülbelül 96 százaléka egészségesen, ám körülbelül 4 százalékuk valamilyen fejlődési rendellenességgel vagy genetikai betegséggel jön világra. Ezek alapján elmondható, hogy minden terhes nőnek – az életkorától függetlenül – 4 százalék esélye van arra, hogy testi vagy értelmi fogyatékos gyermeket szüljön.

Éppen ezért a genetikai szűrővizsgálatok célja az, hogy már a magzati korban felismerhető súlyos testi és/vagy értelmi fogyatékossággal járó betegségeket diagnosztizálni tudja

 

A leggyakoribb veleszületett magzati rendellenességek

Leggyakrabban az ún. többtényezős (multifaktoriális) eredetű veleszületett rendellenességek fordulnak elő, évenként kb. 2800 ilyen esettel számolnak a statisztikák.

Gyakoriságban a kromoszóma-rendellenességek következnek: Magyarországon kb. 700 ilyen gyermek születik évente, ezek a rendellenességek súlyos testi és értelmi fogyatékossággal járnak. A leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség a Down-kór vagy 21-es triszómia, mely az értelmi fogyatékosság 3-5%-áért felelős. Évente ez 165-175 esetet jelent, és ezeknek egy részét élettel összeegyeztethető, de súlyos szervi rendellenességek kísérhetik.

A rendellenességek harmadik csoportjába az úgynevezett mendeli betegségek tartoznak. Ezen esetekben az utódok 25-50%-a beteg. Az előfordulási gyakoriság 1:2000-hez, igen sokfélék, több ezer betegség tartozik ebbe a csoportba.

Az invazív genetikai vizsgálat elvégzéséről a terhes, illetve a szülők közösen döntenek, részletes felvilágosítást követően.

BŐVEBBEN A PRENATÁLIS GENETIKÁRÓL

A GENETIKAI VIZSGÁLATOKKAL KAPCSOLATOS EGYÉB TUDNIVALÓK:

 • Az egyes invazív vizsgálatok, sőt még a szűrés sem kötelező jellegű, bármikor vissza lehet utasítani, de ennek írásbeli nyoma kell, hogy maradjon.
 • Az egyes vizsgálatok közül a páciens választhat.
 • Ha valamit nem ért, vagy valami nem egyértelmű, bármikor felteheti kérdéseit, a teljes körű és pontos tájékozódás érdekében.
 • Az AFP-szűrés eredménye önmagában nem alkalmas a Down-szindróma szűrésére.
 • A gyermeket váró pár tagjai közösen döntik el, hogy kérik-e az invazív vizsgálatot, és vállalják-e a beavatkozással járó vetélési kockázatot.
 • A 35 év feletti, gyermeket váró nőnek fel kell ajánlani a magzati invazív vizsgálat lehetőségét a szűrés eredményétől függetlenül.
 • Az igénybe vett szűrő- és diagnosztikus eljárások negatív eredménye esetén sem garantálható a születendő gyermek minden ártalomtól való mentessége, hiszen ezek a vizsgálatok elsősorban célzott betegségek megállapítására szolgálnak.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Minden esetben konzultációval kezdünk, ennek eredményét figyelembe véve dönt az orvos a további vizsgálatokról.

Mire készüljek?

A konzultáció különösebb előkészületet nem igényel, később a vizsgálatokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat kollégáink az időpont-egyeztetés alkalmával beszélik meg Önnel.

Meddig tart a vizsgálat?

A vizsgálatok időtartama eltér egymástól, az adott vizsgálat hosszáról kollégáink fogják tájékoztatni.

Mit kell tennem vizsgálat előtt, mire készüljek?

Vizsgálattól függően 1-3 hét után tudjuk az eredményt rendelkezésére bocsátani.

Orvosaink - Genetikai Centrum

Dr. Csenki Marianna Dr. Csenki Marianna
Rendelési idő:

Kedd 10:00-13:00

Genetikai Centrum Árak

Genetikai Centrum

Megjegyzés, magyarázat

Ár

Konzultáció   25 000 Ft
BRCA BRCA1 és BRCA2 gének TELJES átvizsgálása, az előforduló összes lehetséges mutáció meghatározása az elérhető legérzékenyebb géndiagnosztikai módszerrel 230 000 Ft
Extended BRCA1 és BRCA2 gének mellett további 14, az emlőrák kialakulásában szerepet játszó gén teljes feltérképezése (ATM, BARD1, BRIP1, CDH1, CHEK2, DIRAS3, ERBB2, NBN, PALB2, RAD50, RAD51, STK11, TP53, KRAS gének 380 000 Ft
VERACITY Classic DOWN-szindróma, EDWARDS-szindróma, PATAU-szindróma vizsgálat 420 EUR
VERACITY Plus DOWN-szindróma, EDWARDS-szindróma, PATAU-szindróma vizsgálat, magzat neme 445 EUR
VERACITY Gold DOWN-szindróma, EDWARDS-szindróma, PATAU-szindróma, TURNER-szindróma, Tripla-szindróma, Klinefelter-szindróma, Jacobs-szindróma, XXYY-szindróma vizsgálat, magzat neme 475 EUR
VERACITY Platinum DOWN-szindróma, EDWARDS-szindróma, PATAU-szindróma, TURNER-szindróma, Tripla-szindróma, Klinefelter-szindróma, Jacobs-szindróma, XXYY-szindróma, DiGeorge-szindróma, 1p36 deléciós-szindróma, Smith-Magenis-szindróma, Wolf-Hirshhcorn-szindróma vizsgálat, magzat neme 590 EUR

A feltüntetett árak kizárólag tájékoztató jellegűek, pontos árat a személyre szóló kezelési terv ismeretében határozunk meg.