Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Nemzetközi összefogás a meddőség ellen

Nemzetközi összefogás a meddőség ellen

Bécsben tartották a szülészet, nőgyógyászat és meddőség ellentmondásaival foglalkozó 25. világkonferenciát, a Controversies in Obstetrics, Gynecologyand Infertility (COGI) rendezvényét.

Az osztrák főváros adott otthont az idei, 25. COGI-nak november 30. és december 2. között, ahol most is a szülészet, a nőgyógyászat és a meddőség kérdéseiről beszélgettek a szakma nemzetközileg legelismertebb képviselői. A szervezetet Zion Ben Rafael professzor hívta életre még a kilencvenes években azzal a céllal, hogy a nemzetközi szaktekintélyek egy közös fórumon vitathassák meg a legújabb vívmányokról alkotott véleményüket, tapasztalataikat.

A COGI-hoz csatlakozó szakmai szervezetek azt szorgalmazzák, hogy a konferencián részt vevő szakemberek megismerhessék a legújabb és a leghatékonyabb, ugyanakkor már sikeresen alkalmazott módszereket, hogy ezzel elősegítsék hazájuk állandó megújulását, vagyis magát a gyógyítást.

Hazánk is részese a COGI 25 éves sikerének

A COGI évente rendezi meg úgynevezett tematikus konferenciáit, amelyeken különböző szekciókban a világ vezető szakértői teszik fel, beszélik át a nőgyógyászat különböző területeinek aktuális kérdéseit, osztják meg egymással kutatási eredményeiket és gyakorlati tapasztalataikat. A meghívott előadók mindig a legfrissebb kutatásokról számolnak be, míg a közönség soraiban helyet foglaló neves professzorok feltehetik kérdéseiket, elmondhatják az adott témával kapcsolatos észrevételeiket.

A 2015-ben Budapesten megrendezett COGI szervezője, a Magyar Humán Reprodukciós Társaság (MHRT) idén társszervezőként külön szekcióban vitatta meg az egyre többeket érintő meddőségi kérdéseket és a lombikbébiprogram nemzetközileg eltérő szabályozását és protokollját. Dr. Vereczkey Attila – szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi és endoszkópos sebészeti specialista, a Magyar Humán Reprodukciós Társaság alapítója – üléselnökként vezette a Termékenység, Támogatott Reprodukciós Technológia / Lombik Bébi Program (Infertility ART/IVF) szekció Preimplantációs Genetikai Szűrés / Diagnózis (PGS/PGD) elnevezésű ülését, ahol olyan világhírű szakemberek vitatták meg a meddőséget érintő legaktuálisabb kérdéseket, mint például Simon Fishel (anglia), Antonio Capalbo (Olaszország) vagy Nathan Treff és Norbert Gleichel (USA).

Balról jobbra a képen: Nathan Treff – genetikus, a Genomic Prediction alapítója; Antonio Capalbo – genetikus, a GENERA molekuláris biológiai labor igazgató; dr. Vereczkey Attila – a Versys Clinics – Humán Reprodukciós Intézet alapítója és orvos igazgatója; Simon Fishel – a Care Fertility alapítója, orvos igazgatója; Elpida Fragouli – az IVI RMA Global kutatólaborjának igazgatója; David Albertini – orvos, a Center for Human Reproduction kutatója; Norbert Gleichel – a Center for Human Reproduction igazgatója.


Világszerte egyre több a meddő pár

A női termékenység kérdése napjainkban egyre aktuálisabb: világszerte egyre több pár küzd azzal a problémával, hogy a régóta vágyott gyermek természetes úton nem fogan meg. A konferencián részt vevő szakemberek hasonló gondokról számoltak be, legyen szó az Egyesült Államokról, Angliáról, Olaszországról vagy Magyarországról, a kialakult helyzetet pedig a közös tapasztalatokat is elemezve próbálják minél hatékonyabban orvosolni.

Az okok között szerepel a társadalom átalakulása – a fejlett országok legnagyobb részében a nők egyre később vállalnak gyermeket –, a környezeti ártalmak, a hormonális vagy lelki problémák is. A meddőség problémaköre rendkívül összetett, kezelése kulcsfontosságú kérdéssé vált az elmúlt években, a megoldások keresése pedig sürgető feladat. A legújabb kutatásoktól, a technikai vívmányok, módszerek bevezetésétől és alkalmazásától a professzorok azt remélik, hogy a meddőség problémájának kezelésében egyre több sikert érnek el. A COGI szervezetéhez csatlakozó szaktekintélyek közös célként tekintenek arra, hogy a lombikbébiprogramok – a hatékony módszerek alkalmazásának köszönhetően – minél többször sikerrel zárulhassanak, hogy minden nemzet felzárkózhasson azokhoz a húzóországokhoz, amelyekben 70 százalék feletti sikerességi rátával számolhatnak, vagyis minél több egészséges baba jöhessen a világra. A következő COGI-konferencia 2018 novemberében, Londonban lesz.

Fotó: MHRT