Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Gyermekvállalás egyedül - pszichés okok és következmények

Az a tény, hogy egy nő egyedül vállaljon gyermeket egyszerűen eddig elképzelhetetlen volt, ma már viszont egyre gyakoribb a jelenség. Az egyedülálló nők gyermekvállalása pedig egy egészen speciális pszichés helyzetet jelent.

Természetesen nincs arról szó, hogy ezek az anyák tudatosan apa nélkül szeretnének gyermeket nevelni. Általában arról számolnak be, hogy sajnos nem találnak olyan párkapcsolatot, amelyben bizalommal gyermeket vállaltak volna, és félnek, hogy termékeny éveik véget érnek. Ha körbejárjuk a témát, hamar rájövünk, hogy mennyire fontos a bizalom.

A „kapcsolati mintázat” alapjait a múltban érdemes kezelni, hiszen fontos információt hordozhat a szülők egymáshoz való viszonya, és az ebből leszűrt tanulság is. Ennek oka, hogy gyermekkorunkban szinte még szűretlenül érnek minket az érzelmi hatások. A szüleink tudatosan megtanítanak minket beszélni, számolni, írni-olvasni, de viselkedésükkel, szavaikkal és tetteikkel arra a mintázatra is ők tanítanak meg minket, hogy milyen férfi-nő kapcsolatban élni egymással. Ezt a szülői mintát akarva akaratlanul magunkba építjük és alakul bennünk egy összetett kép arról, hogy mit jelent egy kapcsolat.

Egyedülálló nőknél különösen fontos átbeszélni, hogy mit jelent számukra nőnek, anyának, feleségnek lenni. Ezek a kislányok szüleiktől akkor kaptak elismerést, ha teljesítményük kiemelkedő volt, így saját magukat is teljesítményük alapján kezdik megítélni. Általában ők nagy karriert futnak be, vezetői pozícióba is gyakran kerülnek. Ez ahhoz vezethet, hogy a párkapcsolatokban is nehezen adják ki a gyeplőt a kezeik közül. Gyakorlatilag képtelenek betölteni a hagyományos női szerepet. Vágynak ugyan az erős férfira és a gondoskodásra, védelmezésre, de mindeközben egyszerűen nem érzik magukat biztonságban, ha nem ők irányítanak.

Sajnos, azt is tudjuk, hogy a házasságok fele válással végződik. A nők ilyenkor megélik az elszakadás nehézségeit és, hogy egyedül kell mindent megoldaniuk, azonban ilyenkor döbbenhetnek rá arra is, hogy képesek egyedül is megteremteni mindent, amire szükségük van. A válás miatt félnek belemenni egy új kapcsolatba, hiszen a tartanak az újabb traumájától. Ugyanakkor a vágy a teljes családra, a szeretetre, a szülő-gyermek közötti bensőséges érzelmi kapcsolatra olyan erős, hogy végül arra a döntésre jutnak, hogy egyedül is belevágnak. Ráadásul az egyre későbbre tolódó gyermekvállalás miatt sokszor biológiai órájuk is sürgeti őket. Mivel a reprodukciós technológia ma már nagyon fejlett, így spermadonáció segítségével a férfi- testi szinten- pótolható. De egy gyermek életében az apai szerepet sem egy donor, sem az édesanya nem pótolhatja. Az is fontos, hogy a gyermek sem tudja betölteni az édesanyja életében a párkapcsolat hiányából fakadó űrt. A születendő gyermek és a jövendőbeli édesanya pszichés egészsége szempontjából arra kell törekedni, hogy lehetőleg egy apafigura is részt vegyen a gyermek nevelésében, ezért az egyedülálló nőknek a gyermekvállalás mellett érdemes — akár terápiás keretek között is — dolgozniuk azon, hogy megnyíljanak egy kiegyensúlyozott kapcsolat irányába.

"Hiszünk a meddőségkezelés komplexitásában, és hogy a család gyermekkel válhat csak teljessé"

Dr. Vereczkey Attila

Mikortól nevezhetünk valakit meddőnek?

Számos kritikai éri a mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal foglalkozó szakembereket amiatt, hogy egy év után felállítják a meddőség diagnózisát, mondván, hogy ennyi idő alatt lehetetlen bármit is megállapítani. Tegyük ezt rendbe!

A WHO kritériuma szerint, azt nevezzük meddőnek, aki rendszeres nemi életet él védekezés nélkül, ám nem fogan meg. Régebben 2 év sikertelenség után volt ez kimondható, ma már ez lerövidült 1 évre. A statisztikák azt támasztják alá, hogy ez jó döntés volt, hiszen egy év hiábavaló próbálkozás nagyon sokat számít. Ha nincs semmilyen egészségügyi probléma, akkor 4-6 hónap után elvileg megfogan a gyermek, erre számolt rá a Világszervezet még fél évet, így jött ki az 1 év. 2 valóban túl sok volt, pláne egy 40 év feletti nő esetében, ahol nagy változás történhet testi és lelki szempontból egyaránt. Ha fennáll a meddőség diagnózisa, például a petevezetők elzáródtak, abban az esetben felesleges két évre „parkolópályára” állítani a párt, hiszen akár sokkal előbb is létrejöhetne a terhesség, ha időben kezelnénk a problémát.
Bizonyos tendenciák szerint napjainkban egyre nehezebben fogannak meg nők. Kimutatták, hogy eleve a fogamzási képesség folyamatosan csökken. Erre egy konkrét példa, hogy a férfiaknál az 1900-as években az átlag spermium szám 100 millió/ml volt, míg manapság az átlag 15-20 millió/ml, ami első ránézésre soknak tűnhet, azonban természetes körülmények között egy együttlét során ez az arány sokszor alacsony a megtermékenyüléshez, hiszen a spermiumoknak rengeteg akadályt kell leküzdeniük. Ezt még tovább fokozódik azzal a ténnyel, hogy nem csak a spermiumok száma a fontos, hanem azok minősége is.

A meddőséggel küzdő nők nem igazán szeretik, hogyha betegségnek hívják azt, ha nehezen vagy egyáltalán nem lehet természetes úton gyerekük.

„Ez egy megoldandó testi és lelki probléma, amit nem szabad elhanyagolni, sőt a kellő időben a megfelelő és szükséges lépéseket meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekáldás létrejöhessen. „ - mondja Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista.

 

"Hiszünk a meddőségkezelés komplexitásában, és hogy a család gyermekkel válhat csak teljessé"

Dr. Vereczkey Attila

Március az endometriózis hónapja – 2. rész

Hat év, hét orvos – általában ennyi kell ahhoz, hogy kiderüljön: a meddőség és a fájdalmas menstruáció hátterében endometriózis állhat. A specialisták szerint az európai országok nagy többségében még a mai napig igaz az, hogy:

  • bár a világ minden pontján specialisták küzdenek a betegség ellen, az általános vizsgálatok során mégis átlagosan 6 év kell ahhoz, hogy a fájdalmak és az esetleges meddőség hátterére fény derüljön;
  • átlagosan 7 orvosnál jár a páciens, amire kiderül, hogy ezzel a rejtőzködő betegséggel küzd;
  • tízből egy nő érintett.

Ma már edukációs programok hirdetik világszerte, hogy milyen tünetek esetén kell endometriózisra gyanakodni, hogy a páciensek maguk hívják fel nőgyógyászaik figyelmét arra, ha esetleg érintettek lehetnek. Az európai közösség több szervezete is arra biztatja a nőket, hogy merjenek kérdezni, és keressenek fel olyan specialistákat, akik képesek megállapítani, ha endometriózis áll a tüneteik hátterében. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódnak a Versys Clinics szakemberei is, és arra biztatnak:

Vegyük fel a küzdelmet az endometriózis ellen, cselekedjünk időben!

Információkérés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nemzetközi összefogás a meddőség ellen

Bécsben tartották a szülészet, nőgyógyászat és meddőség ellentmondásaival foglalkozó 25. világkonferenciát, a Controversies in Obstetrics, Gynecologyand Infertility (COGI) rendezvényét.

Az osztrák főváros adott otthont az idei, 25. COGI-nak november 30. és december 2. között, ahol most is a szülészet, a nőgyógyászat és a meddőség kérdéseiről beszélgettek a szakma nemzetközileg legelismertebb képviselői. A szervezetet Zion Ben Rafael professzor hívta életre még a kilencvenes években azzal a céllal, hogy a nemzetközi szaktekintélyek egy közös fórumon vitathassák meg a legújabb vívmányokról alkotott véleményüket, tapasztalataikat.

A COGI-hoz csatlakozó szakmai szervezetek azt szorgalmazzák, hogy a konferencián részt vevő szakemberek megismerhessék a legújabb és a leghatékonyabb, ugyanakkor már sikeresen alkalmazott módszereket, hogy ezzel elősegítsék hazájuk állandó megújulását, vagyis magát a gyógyítást.

Hazánk is részese a COGI 25 éves sikerének

A COGI évente rendezi meg úgynevezett tematikus konferenciáit, amelyeken különböző szekciókban a világ vezető szakértői teszik fel, beszélik át a nőgyógyászat különböző területeinek aktuális kérdéseit, osztják meg egymással kutatási eredményeiket és gyakorlati tapasztalataikat. A meghívott előadók mindig a legfrissebb kutatásokról számolnak be, míg a közönség soraiban helyet foglaló neves professzorok feltehetik kérdéseiket, elmondhatják az adott témával kapcsolatos észrevételeiket.

A 2015-ben Budapesten megrendezett COGI szervezője, a Magyar Humán Reprodukciós Társaság (MHRT) idén társszervezőként külön szekcióban vitatta meg az egyre többeket érintő meddőségi kérdéseket és a lombikbébiprogram nemzetközileg eltérő szabályozását és protokollját. Dr. Vereczkey Attila – szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi és endoszkópos sebészeti specialista, a Magyar Humán Reprodukciós Társaság alapítója – üléselnökként vezette a Termékenység, Támogatott Reprodukciós Technológia / Lombik Bébi Program (Infertility ART/IVF) szekció Preimplantációs Genetikai Szűrés / Diagnózis (PGS/PGD) elnevezésű ülését, ahol olyan világhírű szakemberek vitatták meg a meddőséget érintő legaktuálisabb kérdéseket, mint például Simon Fishel (anglia), Antonio Capalbo (Olaszország) vagy Nathan Treff és Norbert Gleichel (USA).

Balról jobbra a képen: Nathan Treff – genetikus, a Genomic Prediction alapítója; Antonio Capalbo – genetikus, a GENERA molekuláris biológiai labor igazgató; dr. Vereczkey Attila – a Versys Clinics – Humán Reprodukciós Intézet alapítója és orvos igazgatója; Simon Fishel – a Care Fertility alapítója, orvos igazgatója; Elpida Fragouli – az IVI RMA Global kutatólaborjának igazgatója; David Albertini – orvos, a Center for Human Reproduction kutatója; Norbert Gleichel – a Center for Human Reproduction igazgatója.


Világszerte egyre több a meddő pár

A női termékenység kérdése napjainkban egyre aktuálisabb: világszerte egyre több pár küzd azzal a problémával, hogy a régóta vágyott gyermek természetes úton nem fogan meg. A konferencián részt vevő szakemberek hasonló gondokról számoltak be, legyen szó az Egyesült Államokról, Angliáról, Olaszországról vagy Magyarországról, a kialakult helyzetet pedig a közös tapasztalatokat is elemezve próbálják minél hatékonyabban orvosolni.

Az okok között szerepel a társadalom átalakulása – a fejlett országok legnagyobb részében a nők egyre később vállalnak gyermeket –, a környezeti ártalmak, a hormonális vagy lelki problémák is. A meddőség problémaköre rendkívül összetett, kezelése kulcsfontosságú kérdéssé vált az elmúlt években, a megoldások keresése pedig sürgető feladat. A legújabb kutatásoktól, a technikai vívmányok, módszerek bevezetésétől és alkalmazásától a professzorok azt remélik, hogy a meddőség problémájának kezelésében egyre több sikert érnek el. A COGI szervezetéhez csatlakozó szaktekintélyek közös célként tekintenek arra, hogy a lombikbébiprogramok – a hatékony módszerek alkalmazásának köszönhetően – minél többször sikerrel zárulhassanak, hogy minden nemzet felzárkózhasson azokhoz a húzóországokhoz, amelyekben 70 százalék feletti sikerességi rátával számolhatnak, vagyis minél több egészséges baba jöhessen a világra. A következő COGI-konferencia 2018 novemberében, Londonban lesz.

Fotó: MHRT


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/versys/public_html/templates/gk_box/html/com_k2/templates/default/tag.php on line 114

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/versys/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 216

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/versys/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 216

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/versys/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 216

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/versys/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 216