Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Az ikerszülések továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak

Az ikerszülések továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak

2017-ben több, mint 72 ezer lombikbébi született az Egyesült Államokban. Az adatok alapján egyre több esetben alkalmazzák a termékenység megőrzését célzó technikákat.

A SART legfrissebb adati szerint egyre több esetben alkalmaznak krioprezervációt (ami az embrionális őssejtek befagyasztására szolgál, amelyek különböző betegségek kezelésére alkalmazhatók) a termékenység megőrzésére.
Az Asszisztált Reproduktív Technológiák Egyesülete (Society for Assisted Reproductive Technology, SART), amely az asszisztált reproduktív technológiával (ART) foglalkozó szakemberek elsődleges szervezete az Egyesült Államokban, kiadta a legújabb nemzeti és klinikai ART adatait.
A 2017-es évre vonatkozó előzetes adatok alapján 72 321 gyermek született, akik az év során 262 834 ciklusból származnak. Az előző évhez képest növekedett mind a ciklusszám, mind a születésszám (2016-ban: 71 362 gyermek született 242 664 ciklusból). A jelentés elkészítésében 370 SART tagklinika segített.

A legjelentősebb tendencia, amit megfigyelhetünk a petesejtfagyasztási ciklusok számának növekedése volt mind a donor petesejt, mind a termékenység megőrzés szempontjából.
A 2017-es év során 1447 donor petesejt ciklus volt, amely 2016-ban csak 905. A termékenység megőrzési ciklusok (saját petesejt fagyasztás) 8825-ről 10 936-ra nőttek.
Egyre több páciens választja azt a lehetőséget, hogy a beültetés során csupán egyetlen embriót helyeznek az anyaméhbe. 2017-ben 43,9% -ra nőtt, a 2016-os 42,2% -os arányról.
Ennek következtében az asszisztált reprodukciós kezelések során létrejött terhességeknél a születések száma 87,4% -ra emelkedett (2017) 84% -ról (2016); az ikerszülés 15,6% -ról (2016) 12,4% -ra (2017) csökkent; és a hármasiker születések 0,4% -ról (2016) 0,003% -ra (2017) csökkentek.

A SART elnöke, Amy Sparks, PhD, elmondta: „A SART Nemzeti Összefoglaló Jelentése (National Summary Report) évről-évre megjelenik és átfogó képet ad mind a páciensek, mind a szakemberek számára az évtizedek során bekövetkezett fejlesztésekről. Büszkék vagyunk arra, hogy létrehoztunk egy összefoglaló jelentést, és büszkék vagyunk a klinikáinkra, amelyek eredményeikkel és adataikkal hozzájárulnak ennek sikeréhez.
Ezzel betekintést nyújtanak saját klinikáik eredményeibe, betegeik és leendő betegeik számára.”

Dr. Vereczkey Attila a Versys Clinics orvosigazgatója és a Magyar Humán Reprodukciós Társaság elnöke örömmel fogadta az adatközlést. "A Versys Clinics-ben a tavalyi statisztikák szerint 1,1 embriót ültettünk be átlagosan, ami az ismertetett adatok szerint figyelemreméltó. Intézetünkben az ikerterhesség arányát is sikerült 10%-ra csökkenteni, ami szintén nagyon fontos mutatója a minőségi meddőségi eljárásoknak." - mondta Dr Vereczkey Attila a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatója. „Az IVF területén nagyon jó eredményeket felmutató amerikai klinikák összesített adatai is megerősítenek bennünket abban, hogy helyes irányt követünk, amikor beavatkozásonként alacsony számú embrió visszaültetésére törekszünk. Klinikánk egyik fontos alapelve az, hogy a meddőségi kezelés végpontja nem a beültetés, hanem a kézben tartott egészséges kisbaba, ezért ennek érdekében érdemes az ikerterhességek arányát csökkenteni.”- tette hozzá.

Magazinunk tartalmából

ÚJABB SIKER A MEDDŐSÉG TERÜLETÉN

EGY MAGYAR ORVOSCSOPORT SIKERESEN ELVÉGEZTE AZ ELSŐ HAZAI PETEFÉSZEKSZÖVET TRANSZPLANTÁCIÓT – A KUTATÁS FOLYTATÁSA ÉRDEKÉBEN KITERJESZTIK A PÉNZÜGYI ALAPOT. Az elmúlt időszak kutatásainak eredményeképpen egyre nagyobb túlélési esélyei vannak azon betegeknek...

Being green, being reproductive…

Klinikánk hisz abban, hogy a tudás megosztása előrébb viszi a társadalmat és segíti annak fejlődését. Célunk, hogy a rövidtávú megoldásokat felváltsa a hosszútávú gondolkodás, előrelátás és a rendszerszemlélet. A környezettudatos...

Neked is lehet babád! – Lehetőség a rákb…

Szerencsére ma már több lehetőség is van a termékenység megőrzésére, hogyha rákot diagnosztizálnak egy nőnél. A rákos megbetegedések kezelése már lehetséges gyógyszeres úton, sugárterápiával, illetve sebészeti beavatkozással is. Mind a gyógyszeres...