Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Gyermekvállalás egyedül - pszichés okok és következmények

Az a tény, hogy egy nő egyedül vállaljon gyermeket egyszerűen eddig elképzelhetetlen volt, ma már viszont egyre gyakoribb a jelenség. Az egyedülálló nők gyermekvállalása pedig egy egészen speciális pszichés helyzetet jelent.

Természetesen nincs arról szó, hogy ezek az anyák tudatosan apa nélkül szeretnének gyermeket nevelni. Általában arról számolnak be, hogy sajnos nem találnak olyan párkapcsolatot, amelyben bizalommal gyermeket vállaltak volna, és félnek, hogy termékeny éveik véget érnek. Ha körbejárjuk a témát, hamar rájövünk, hogy mennyire fontos a bizalom.

A „kapcsolati mintázat” alapjait a múltban érdemes kezelni, hiszen fontos információt hordozhat a szülők egymáshoz való viszonya, és az ebből leszűrt tanulság is. Ennek oka, hogy gyermekkorunkban szinte még szűretlenül érnek minket az érzelmi hatások. A szüleink tudatosan megtanítanak minket beszélni, számolni, írni-olvasni, de viselkedésükkel, szavaikkal és tetteikkel arra a mintázatra is ők tanítanak meg minket, hogy milyen férfi-nő kapcsolatban élni egymással. Ezt a szülői mintát akarva akaratlanul magunkba építjük és alakul bennünk egy összetett kép arról, hogy mit jelent egy kapcsolat.

Egyedülálló nőknél különösen fontos átbeszélni, hogy mit jelent számukra nőnek, anyának, feleségnek lenni. Ezek a kislányok szüleiktől akkor kaptak elismerést, ha teljesítményük kiemelkedő volt, így saját magukat is teljesítményük alapján kezdik megítélni. Általában ők nagy karriert futnak be, vezetői pozícióba is gyakran kerülnek. Ez ahhoz vezethet, hogy a párkapcsolatokban is nehezen adják ki a gyeplőt a kezeik közül. Gyakorlatilag képtelenek betölteni a hagyományos női szerepet. Vágynak ugyan az erős férfira és a gondoskodásra, védelmezésre, de mindeközben egyszerűen nem érzik magukat biztonságban, ha nem ők irányítanak.

Sajnos, azt is tudjuk, hogy a házasságok fele válással végződik. A nők ilyenkor megélik az elszakadás nehézségeit és, hogy egyedül kell mindent megoldaniuk, azonban ilyenkor döbbenhetnek rá arra is, hogy képesek egyedül is megteremteni mindent, amire szükségük van. A válás miatt félnek belemenni egy új kapcsolatba, hiszen a tartanak az újabb traumájától. Ugyanakkor a vágy a teljes családra, a szeretetre, a szülő-gyermek közötti bensőséges érzelmi kapcsolatra olyan erős, hogy végül arra a döntésre jutnak, hogy egyedül is belevágnak. Ráadásul az egyre későbbre tolódó gyermekvállalás miatt sokszor biológiai órájuk is sürgeti őket. Mivel a reprodukciós technológia ma már nagyon fejlett, így spermadonáció segítségével a férfi- testi szinten- pótolható. De egy gyermek életében az apai szerepet sem egy donor, sem az édesanya nem pótolhatja. Az is fontos, hogy a gyermek sem tudja betölteni az édesanyja életében a párkapcsolat hiányából fakadó űrt. A születendő gyermek és a jövendőbeli édesanya pszichés egészsége szempontjából arra kell törekedni, hogy lehetőleg egy apafigura is részt vegyen a gyermek nevelésében, ezért az egyedülálló nőknek a gyermekvállalás mellett érdemes — akár terápiás keretek között is — dolgozniuk azon, hogy megnyíljanak egy kiegyensúlyozott kapcsolat irányába.

"Hiszünk a meddőségkezelés komplexitásában, és hogy a család gyermekkel válhat csak teljessé"

Dr. Vereczkey Attila

Mikortól nevezhetünk valakit meddőnek?

Számos kritikai éri a mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal foglalkozó szakembereket amiatt, hogy egy év után felállítják a meddőség diagnózisát, mondván, hogy ennyi idő alatt lehetetlen bármit is megállapítani. Tegyük ezt rendbe!

A WHO kritériuma szerint, azt nevezzük meddőnek, aki rendszeres nemi életet él védekezés nélkül, ám nem fogan meg. Régebben 2 év sikertelenség után volt ez kimondható, ma már ez lerövidült 1 évre. A statisztikák azt támasztják alá, hogy ez jó döntés volt, hiszen egy év hiábavaló próbálkozás nagyon sokat számít. Ha nincs semmilyen egészségügyi probléma, akkor 4-6 hónap után elvileg megfogan a gyermek, erre számolt rá a Világszervezet még fél évet, így jött ki az 1 év. 2 valóban túl sok volt, pláne egy 40 év feletti nő esetében, ahol nagy változás történhet testi és lelki szempontból egyaránt. Ha fennáll a meddőség diagnózisa, például a petevezetők elzáródtak, abban az esetben felesleges két évre „parkolópályára” állítani a párt, hiszen akár sokkal előbb is létrejöhetne a terhesség, ha időben kezelnénk a problémát.
Bizonyos tendenciák szerint napjainkban egyre nehezebben fogannak meg nők. Kimutatták, hogy eleve a fogamzási képesség folyamatosan csökken. Erre egy konkrét példa, hogy a férfiaknál az 1900-as években az átlag spermium szám 100 millió/ml volt, míg manapság az átlag 15-20 millió/ml, ami első ránézésre soknak tűnhet, azonban természetes körülmények között egy együttlét során ez az arány sokszor alacsony a megtermékenyüléshez, hiszen a spermiumoknak rengeteg akadályt kell leküzdeniük. Ezt még tovább fokozódik azzal a ténnyel, hogy nem csak a spermiumok száma a fontos, hanem azok minősége is.

A meddőséggel küzdő nők nem igazán szeretik, hogyha betegségnek hívják azt, ha nehezen vagy egyáltalán nem lehet természetes úton gyerekük.

„Ez egy megoldandó testi és lelki probléma, amit nem szabad elhanyagolni, sőt a kellő időben a megfelelő és szükséges lépéseket meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekáldás létrejöhessen. „ - mondja Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista.

 

"Hiszünk a meddőségkezelés komplexitásában, és hogy a család gyermekkel válhat csak teljessé"

Dr. Vereczkey Attila

Bemutatkozás

A Versys Clinics egyéni koncepciójának kidolgozásánál alapvető szempont volt, hogy nemzetközi színvonalú, csúcstechnológiával ellátott egészségügyi központot hozzunk létre, és ez ne csak a szakmai hozzáállásban, hanem a hozzánk fordulókkal kiépített bizalmi és harmonikus kapcsolatban is megmutatkozzon.
Klinikánkon hiszünk a komplex és holisztikus szemlélet erejében: a különböző szakterületek egymással együttműködve dolgoznak azon, hogy a hozzánk forduló pácienseket a lehető leghatékonyabb és legkíméletesebb módszerekkel, innovatív megoldásokkal segíthessük.

A testi kezelések mellett nagy hangsúlyt fektetünk a hozzánk forduló páciensek tájékoztatására és lelki felkészítésére is, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy a procedúra sokszor lelkileg is komoly megterhelést jelent. Meddőségi központunkban a kivizsgálások és beavatkozások mellett a hozzánk fordulóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy a terhesgondozásra is intézetünkbe járjanak, illetve gyermeküket is a mi szakembereink segítségével hozzák világra. Személyzetünk készséggel fogadja a hozzánk fordulók kérdéseit és észrevételeit.

Magyarországon megközelítőleg 150-200 ezer pár küzd azért, hogy hosszú várakozás és sok küzdelmes év után végül kezükben tarthassák a gyermeküket. A Versys Clinicsben pedig mindent megteszünk azért, hogy teljessé váljon a meddő párok élete.

Miért a Versys Clinics – Humán Reprodukciós Intézet?

 • Intézetünk a meddőségi problémával küzdő párokat a gyermekvállalás első pillanatától egészen az kisbaba megszületéséig kíséri végig.
 • Intézetünk alapításától kezdve követi és alkalmazza a legújabb, bizonyítékokon alapuló nemzetközi szakmai elveket és gyakorlatot, ezáltal biztosítva pácienseinek a lehetőségekhez képest leghatékonyabb meddőségi kezeléshez való hozzáférést.
 • Ennek a tíz éves következetes, a nemzetközileg elfogadott és alkalmazott innovációknak a lehetőségek szerinti honosításával intézetünk jelentős szakmai eredményeket ért el, melynek elismeréseként elnyerte a legrangosabb nemzetközi szakmai elismerést, az ESHRE-ARTCC (European Society of Human Reproduction and Embriology- ART Center Certification) akkreditációját, mellyel csupán 4 klinika rendelkezik a Világon. Ezen akkreditáció igazolja, hogy a klinika működése megfelel a legmagasabb nemzetközi szakmai, etikai elvárásoknak.
 • A Versys Clinics munkacsoportja által kidolgozott módszertan (know-how) alapján intézetünkben a meddőséget komplex szemléletben kezeljük, vagyis a különböző szakterületek szakemberei aktívan együttműködnek annak érdekében, hogy a pácienseink egészséges babával a kézben térhessenek haza.
 • Intézetünk elsőként vezette be a Preimplantációs Genetikai Vizsgálatokat (PGTA) molekuláris genetikai módszerrel (aCGH).
 • Intézetünkben történt PGT kezelés eredményeképpen született meg az első hazai Karyomapping (PGTM, PGTA) eljárással vizsgált újszülött.
 • Intézetünkben az országban elsőként működik onkofertilitás munkacsoport, mely Magyarországon egyedüliként kapott kutatási engedélyt petefészekszövet fagyasztására, és átültetésre rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő nők esetében. Intézetünk végezte hazánkban az első sikeres petefészek szövet transzplantációs műtéteket.
 • Intézetünk Magyarországon elsőként vezette be a meddőségi kezelések során a perikoncepcionális programot: a párok komplex állapotfelmérése segíti a szakemberek munkáját a kezelés hatékony kivitelezésében (táplálkozási zavarok, károsító környezeti tényezők, stressz, életmódbeli hatások stb.).
 • Szakembereink kiemelkedő hazai és nemzetközi tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek. Az intézet orvos igazgatója, dr. Vereczkey Attila több mint húszéves szakmai gyakorlattal rendelkezik, és 2001 óta vezet meddőségi intézeteket.
 • Intézetünk szakemberei aktív tudományos tevékenységet folytatnak, tagjai számos tudományos társaságnak, folyamatos nemzetközi szakmai képzésben részesülnek, ezzel is biztosítva a magyar páciensek számára a legmodernebb eljárásokhoz és szakmai színvonalhoz való hozzáférést.
 • Szakembereink folyamatosan az Önök rendelkezésére állnak, így is segítve minden szükséges információ megszerzését ahhoz, hogy Önök a legoptimálisabb döntést hozhassák meg minden pillanatban.
 • Az intézetünkben elvégzett IVF-kezelések sikeressége, a komplex szemléletnek és a legmodernebb technológia alkalmazásának köszönhetően, eléri a világ vezető intézeteinek eredményességi mutatóit.
 • A Versys Clinics számára fontos szempont a hatékony ügyintézés, minimális várakozási idő mellett nincs várólista.
 • Intézetünk állami finanszírozással nem rendelkezik. A kezelések árai előre meghatározhatóak, az orvosok és a személyzet paraszolvenciát nem fogad el.
 • A szülészeti ellátáson kívül minden beavatkozást Intézetünkön belül végzünk el.
 • A laboratóriumaink és a műtők biztonságos működését meghatározott időközönként független laboratórium ellenőrzi.
 • Intézetünkben hazai és nemzetközi standardoknak megfelelő, független auditorok által auditált minőségbiztosítási rendszereket alkalmazunk (ISO 9001, MEES).
 • A Versys Clinics munkatársai számára fontos szempont, hogy ne csak szakmailag, de emberileg is támogassák a párokat a szülővé válás folyamatában.

Intézetünkben hazai és nemzetközi standardoknak megfelelő, független auditorok által auditált minőségbiztosítási rendszereket alkalmazunk (ISO 9001, MEES).

A Versys Clinics munkatársai számára fontos szempont, hogy ne csak szakmailag, de emberileg is támogassák a párokat a szülővé válás folyamatában.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/versys/public_html/templates/gk_box/html/com_k2/templates/default/tag.php on line 114