Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

A petefészek betegségei

Progeszteron értéke, hiánya, vizsgálata

A progeszteron egy szteroidhormon, melynek fő szerepe, hogy segítsen felkészíteni a nő szervezetét a terhességre. Hatását több más női hormonnal együtt fejti ki. Megtermékenyítés esetén a megtermékenyített petesejtnek a méh nyálkahártyájába történő beágyazódásában van szerepe. Előkészíti, megvastagítja a méhnyálkahártyát a beágyazódásra. A 12. hét után a placenta, méhlepény termeli. Normál esetben. De mi van akkor, ha eltér a normális értéktől?

Az ösztrogén minden hónapban az endometrium (a méh belső falát borító nyálkahártya) megvastagodásához és megújulásához vezet, míg a sárgatest hormon (luteinizáló hormon, LH) szintjének emelkedése petesejt kiszabadulását idézi elő a két petefészek egyikéből. Azon a helyen, ahonnét a petesejt felszabadult, sárgatest (corpus luteum, kis sárga sejttömeg) képződik a petefészekben, és progeszteront kezd termelni. Ez a progeszteron (a mellékvesében termelődő kis mennyiségű hormonnal kiegészítve) megállítja az endometrium növekedését, és előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt beágyazódására.

Ha a megtermékenyítés nem jön létre, a sárgatest degenerálódik, a progeszteronszint csökken, és menstruációs vérzés kezdődik. Amennyiben egy megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe, a sárgatest fennmarad, és továbbra is progeszteront termel. Néhány hét elteltével a méhlepény (placenta) átveszi a sárgatest szerepét, és ezután ez lesz a progeszteron fő forrása, és a normális terhesség további részében viszonylag nagy mennyiségben állítja elő a hormont.

A progeszteronvizsgálat segíti az infertilitás (meddőség) okának feltárását, az ovuláció (tüszőrepedés) idejének megállapítását, méhen kívüli terhesség vagy elhalt magzat kimutatását, a normális terhesség követését és rendellenes méhűri vérzés okának felderítését.

Mikor kér az orvos progeszteronvizsgálatot?

Meddőségi kivizsgálás részeként, ha a nő nem esik teherbe, és az orvos tudni akarja, hogy normálisan ovulál-e.
Ovuláció-indukciós terápiát követően annak megállapítására, hogy történt-e tüszőrepedés, s ha igen, mikor.
Ha a tünetek – például hasi fájdalom, pecsételő vérzés – méhen kívüli terhességre vagy fenyegető vetélésre utalnak.
A kezelés hatékonyságának monitorozására, ha egy terhes nőnek progeszteron injekciókat kell adni terhessége fenntartására.
Veszélyeztetett terhességben a méhlepény és a magzat állapotának ellenőrzésére.
Ha nem terhes nőnél rendellenes méhűri vérzés jelentkezik.

Hogyan végzik a progeszteron vizsgálatát?

A vizsgálatot egyszerűen, a kar könyökhajlati vénájából vett vérből végzik.

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM! Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket az adott kórház szakorvosával megbeszélni! Az alábbi táblázat az ÁEK Meddőségi Központ adatait tartalmazza.

A progeszteronvizsgálat eredményének értékeléséhez feltétlenül tudnunk kell, hogy a nő a menstruációs ciklus vagy terhesség mely fázisában van. A progeszteron szintje rendszerint a tüszőrepedés időpontjában kezd növekedni, néhány napig emelkedik, majd a petesejt megtermékenyülése esetén tovább nő, ha viszont nem következik be a megtermékenyülés, akkor csökken, ezáltal menstruációt vált ki.

Amennyiben a progeszteron szintje havi rendszerességgel nem emelkedik és csökken, lehetséges, hogy a nő nem ovulál, vagy nincsenek menstruációs ciklusai. Ha a szintek a terhesség korai szakában nem emelkednek megfelelően, felvetődik a méhen kívüli terhesség és/vagy magzatelhalás gyanúja. Ha több egymást követő mérés során sem tapasztalható a progeszteronszint emelkedése, gond lehet a méhlepény vagy a magzat állapotával.

A progeszteron szintje ikerterhesség (kettős, hármas ikrek stb.) esetén magasabb, mintha csak egyetlen magzat lenne.

Emelkedett progeszteronszintek figyelhetők meg sárgatestciszták keletkezésekor, mola terhességben (mola hydatidosa, üszökterhesség) és a petefészekrák egyik ritka formájában is. Az emelkedett szinteket néha a progeszteron túltermelődése okozza a mellékvesékben.

Progeszteronértékek

Férfi progeszteron

0,35 - 4,2 nmol / L

Női progeszteron - follic fázis

0,57 - 7,7 nmol / L

Női progeszteron - preov. fázis

1,1 - 20,6 nmol / L

Női progeszteron lut. f. közép

15,5 - 80,0 nmol / L

Női progeszteron lut. fázis

3,9 - 80,0 nmol / L

Női progeszteron postmenopauza

0,88 - 3,88 nmol / L

Adatforrás: ÁEK – Meddőségi Központ