Hungarian English

Cím: 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47–49. 7. em. - Madarász Irodaház, I. épület | E-mail: info@versysclinics.com | Telefon: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Mikortól nevezhetünk valakit meddőnek?

Mikortól nevezhetünk valakit meddőnek?

Számos kritikai éri a mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal foglalkozó szakembereket amiatt, hogy egy év után felállítják a meddőség diagnózisát, mondván, hogy ennyi idő alatt lehetetlen bármit is megállapítani. Tegyük ezt rendbe!

A WHO kritériuma szerint, azt nevezzük meddőnek, aki rendszeres nemi életet él védekezés nélkül, ám nem fogan meg. Régebben 2 év sikertelenség után volt ez kimondható, ma már ez lerövidült 1 évre. A statisztikák azt támasztják alá, hogy ez jó döntés volt, hiszen egy év hiábavaló próbálkozás nagyon sokat számít. Ha nincs semmilyen egészségügyi probléma, akkor 4-6 hónap után elvileg megfogan a gyermek, erre számolt rá a Világszervezet még fél évet, így jött ki az 1 év. 2 valóban túl sok volt, pláne egy 40 év feletti nő esetében, ahol nagy változás történhet testi és lelki szempontból egyaránt. Ha fennáll a meddőség diagnózisa, például a petevezetők elzáródtak, abban az esetben felesleges két évre „parkolópályára” állítani a párt, hiszen akár sokkal előbb is létrejöhetne a terhesség, ha időben kezelnénk a problémát.
Bizonyos tendenciák szerint napjainkban egyre nehezebben fogannak meg nők. Kimutatták, hogy eleve a fogamzási képesség folyamatosan csökken. Erre egy konkrét példa, hogy a férfiaknál az 1900-as években az átlag spermium szám 100 millió/ml volt, míg manapság az átlag 15-20 millió/ml, ami első ránézésre soknak tűnhet, azonban természetes körülmények között egy együttlét során ez az arány sokszor alacsony a megtermékenyüléshez, hiszen a spermiumoknak rengeteg akadályt kell leküzdeniük. Ezt még tovább fokozódik azzal a ténnyel, hogy nem csak a spermiumok száma a fontos, hanem azok minősége is.

A meddőséggel küzdő nők nem igazán szeretik, hogyha betegségnek hívják azt, ha nehezen vagy egyáltalán nem lehet természetes úton gyerekük.

„Ez egy megoldandó testi és lelki probléma, amit nem szabad elhanyagolni, sőt a kellő időben a megfelelő és szükséges lépéseket meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekáldás létrejöhessen. „ - mondja Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista.

 

"Hiszünk a meddőségkezelés komplexitásában, és hogy a család gyermekkel válhat csak teljessé"

Dr. Vereczkey Attila

Magazinunk tartalmából

Az ikerszülések továbbra is csökkenő ten…

2017-ben több, mint 72 ezer lombikbébi született az Egyesült Államokban. Az adatok alapján egyre több esetben alkalmazzák a termékenység megőrzését célzó technikákat. A SART legfrissebb adati szerint egyre több esetben alkalmaznak...

Mikortól nevezhetünk valakit meddőnek?

Számos kritikai éri a mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal foglalkozó szakembereket amiatt, hogy egy év után felállítják a meddőség diagnózisát, mondván, hogy ennyi idő alatt lehetetlen bármit is megállapítani. Tegyük ezt rendbe! A...

Being green, being reproductive…

Klinikánk hisz abban, hogy a tudás megosztása előrébb viszi a társadalmat és segíti annak fejlődését. Célunk, hogy a rövidtávú megoldásokat felváltsa a hosszútávú gondolkodás, előrelátás és a rendszerszemlélet. A környezettudatos...

Feliratkozás hírlevélre

Tudomásul veszem, hogy a Versys Clinics - Humán Reprodukciós Intézet Kft. részére a fenti személyes adataimat önként átadom és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy azokat a nevezett hírlevél küldése céljából a hozzájárulás visszavonásig kezelje. Az adatokat a Versys Clinics a hatályos jogszabályoknak megfelelően és az adatvédelmi tájékoztató szerint kezeli.

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadom.